Gevaren voor de egel

Gevaren voor de egel

Jonge egel Foto Koos Dijksterhuis
Jonge egel. Foto Koos Dijksterhuis

Deze zomer scharrelde er geen egel rond ons huisje op Schiermonnikoog. Misschien gaf de droogte de nekslag. Andere jaren klonk er ’s avonds altijd wel geslobber, en dan dronk er een egel uit het waterbakje. Deze zomer was snikheet en gortdroog, en nergens zag ik waterbakjes. Soortgrensoverschrijdend inlevingsvermogen is een schaars goed.

Zouden de egels verdroogd zijn en omgekomen van dorst? Misschien, en dat is dan de zoveelste bedreiging. Eerst werd het leefgebied van egels gedecimeerd. Tijdens de schaalvergroting van de landbouw is naar schatting zo’n driehonderdduizend kilometer aan heggen en hagen vernietigd. En tot op heden worden heggen en hagen gerooid, al wordt er hier en daar ook wel eens een geplant.

Als egels  een weg oversteken, is de kans groot dat ze door de wielen in het wegdek gestanst worden. Als kind hoopte ik dat de autoband daardoor lek zou gaan, maar dat is niet zo; een automobilist merkt er niets van.

Klimaatverandering lijkt prettig voor egels maar kan funest zijn, als egels in een zachte winter uit hun winterslaap ontwaken en geen water en voedsel vinden.

De huidige landbouwmethoden geven een volgende klap. De regenwormen zijn op hun retour. Vooral mollen hebben daar last van, maar ook egels eten wormen.

De eentonige inrichting en het fanatieke maai- en snoeibeheer van plantsoenen is niet bevorderlijk voor des egels huisvesting en voedselvoorziening. Wel vinden ze in parken verpakkingsmaterialen om uit te likken.

In tuinen van steen of hardhout hebben egels niets te zoeken en waar gazons zijn, kampen de zo koddige dieren met een nieuwe vijand: de robotgrasmaaier. Die rolt dag en nacht over het veld, zijn parcours millimeterend. Een egel kan rolt zich van schrik op, maar die verdediging helpt niet. Vooral jonge egels zijn de klos. Ze bloeden uit hun open gemaaide ruggetjes dood.

Het is dierendag. Zullen we de robotmaaiers uitzetten?

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 4 oktober ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.