Fossielen

Fossielen

Jaggermeryx
Jaggermeryx

In 1982 toog ik naar de Kuip voor de Rolling Stones. Het zou vast hun laatste tournee zijn, want Mick Jagger was al bijna 40. Zwarte bluesmuzikanten konden niet oud genoeg worden, maar witte rock-‘n-rollers hoorden jong te zijn.

Ruim twintig jaar na dat Stonesconcert, nu dus ruim twintig jaar geleden, Jagger was bijna 60, schreef ik over hun toenmalige optreden in alweer de Kuip het snelsonnet Lawine:

Voor wie beweert dat time is on their side
zijn zij een kudde hoogbejaarde bokken
toch blijken zij nog met elan te rocken
en heeft hun sound een hedendaagse bite
Zij speelden in een uitverkochte Kuip
Zo trekt al twintig jaar hun laatste stuip

Tien jaar geleden stelde curator Ileen Galagher een tentoonstelling samen, omdat de Stones vijftig jaar bestonden. Die tentoonstelling is nu te zien in het Groninger Museum. Dat museum is toch al een bezoek waard, en nu helemaal. Al mis ik sommige fossielen wel.

Jagger is bijna 80 en nog extreem fit. Hij bewijst dat er leven is voor de dood. Toch, je zou het leven na de dood kunnen noemen, zijn er drie fossiele dieren naar hem genoemd. In 2014 werd in Egypte een nijlpaard-achtig dier op hoge poten en met grote lippen opgegraven: de Jaggermeryx waternimf, en eerder al kreeg een uitgestorven zeeslak de naam Anomphalus jaggerius. De zanger is bovendien vernoemd in de trilobiet Aegrotocatellus jaggeri. Gitarist Keith Richards is ook vereeuwigd in een trilobiet: Perirehaedulus richardsi. Tribolieten vormden een diergroep die 250 miljoen jaar geleden uitstierf. De zeeslak Jaggerius is ook hoogbejaard maar die waternimf is een jonkie van slechts 19 miljoen jaar. Zouden de rock-‘n-roll-sterren dat halen? Al die fossielen zijn trouwens uitgehard in steen, en zitten in rotsen. Rocking Stones.

De vier fossielen had ik graag op de tentoonstelling gezien. Maar nee.

(Natuurdagboek Trouw maandag 3 juli ’23)

DELEN
Reacties zijn gesloten.