(Niet) geheel zwarte spinnendoder

(Niet) geheel zwarte spinnendoder

Spinnendoder + wolfspin. Foto Meint Mulder
Spinnendoder + wolfspin. Foto Meint Mulder

Het mag dan slecht gaan met insecten, in ons bloemrijke natuurtuintje zien we na een regenbui toch allerlei verrassingen. De bosandoorns zijn net niet verdroogd, en halen nu hun bloei in. Prompt dienen zich de andoornbijen aan, kleine, snelle bijen die op de bloemen van bos- en moerasandoorn afkomen. De andoornschildwantsjes zijn ook weer present.

Er komen honingbijen, aardhommels,  akkerhommels en boomhommels voorbij, bij de struiken en boven het gras hangen zweefvliegen. Er zigzagt een opgewonden standje langs: een geelzwart sujet met een breed lijf en een dreigend masker op zijn bovenrug – een doodskopzweefvlieg.

In holletjes in de muur, in een dode boom en in een bijenhotel huizen urntjes- en metselwespen. Daar komen weer sluipwespen, goudwespen en rouwzwevers op af; die parasiteren op de soorten die het werk doen. Ik zie keverdoders en spinnendoders. Die dragen verlamde kevers en spinnen aan. Een spinnendoder, die ik met behulp van een helaas onduidelijke foto toch kon determineren, was een koolzwarte metselspinnendoder alias glasvleugelspinnendoder. Die dankt zijn eerste naam aan zijn zwarte lijf en zijn tweede aan zijn doorzichtige vleugels.

Spinnendoders steken een spin niet dood, maar verlammen hun prooi. Soms bijten ze de acht spinnenpoten door, dat maakt de prooi wat handzamer. Het verlamde slachtoffer wordt in een holletje gedeponeerd, als voedsel voor de eigen nakomeling. Een eitje wordt op de verlamde spin gelegd, er kruipt een larfje uit en dat heeft meteen een fikse voorraad binnen bereik. Nog levend en dus vers.

Is de spin groot, dan kan het een lastig te overwinnen tegenstander zijn, maar meestal wint de spinnendoder. Omdat de foto van mijn spinnendoder slecht is, ziet u hierbij de door Meint Mulder vastgelegde confrontatie tussen een wolfspin en een niet geheel rouwzwarte spinnendoder: de wegwesp alias roodzwarte borstelspinnendoder.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 5 juli ’23)

DELEN
Reacties zijn gesloten.