Engelgaarde

Engelgaarde

Paarse dovenetel. Foto Koos Dijksterhuis
Paarse dovenetel. Foto Koos Dijksterhuis

Jeanette Essink, leverancier van vele foto’s bij het natuurdagboek, neemt me mee naar Engelgaarde, ook wel het Gat van Blijdenstein geheten. Het is een beboste plas bij het buurtschap Blijdenstein, tussen Meppel en Ruinerwold, niet ver van Jeanettes huis. We wachten een zware bui af, en zodra de regen stopt, wandelen we een ronde door Engelgaarde. Een groene specht lacht ons toe. Engelgaarde is ontstaan op een zandwingebied voor één van de vele autowegen bij Meppel. De ruim vijftien meter diepe afgraving stroomde vol water. Het heldere water lokt duikers. Er leven snoeken in de plas en Amerikaanse rivierkreeften. Op de bodem zouden twee autowrakken liggen. Boven water rijden wel meer auto’s over de provinciale weg van Meppel naar Pesse.

We komen twee vissers tegen. Ja, waar snoek zit, komen vissers. Toch de vis- en duikplas nog beroemder vanwege het naaktstrand. Volgens de website naaktstrandje.nl wil de provincie Drenthe Engelgaarde inrichten als “meebewegende en gestuurde waterberging”. Voor het naaktstrandje zal er door de meebewegende en gestuurde waterberging vermoedelijk niets veranderen. Strandje klinkt zandig, maar het is een grasveldje.

We zien een verdachte partij kleren liggen. Achter een struik. Broek, bloes, trui, onderbroek, jas en een meisjessandaal. Toch recreëert er niemand naakt. Er hebben in maart wel naaktrecreanten gezwommen, lees ik op een website, als demonstratie voor behoud van het strandje.

Als de zon doorbreekt, is het zowaar warm. Lente! De tjiftjaffen zingen en ze zingen uit volle borst. Boomklevers, mezen, winterkoninkjes maken een kabaal van jewelste. Twee buizerds cirkelen miauwend boven de bomen waarin ze nestelen. Paarse dovenetel en hondsdraf bloeien. De sleedoorn bot uit. Net voor de volgende bui zijn we rond.

(Natuurdagboek Trouw 17 april 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.