Droog plassen zonder stank

Droog plassen zonder stank

Nonolet, aangepast model voor op schepen
Nonolet, aangepast model voor op schepen

Dat wethouder Wassink van gemeente Aa en Hunze voorstelt om water te sparen door onder de douche te plassen, is een goedbedoeld lapmiddel. In de keurigste kringen wordt wel eens stiekem onder een douche geplast, maar ik zou het niet aanbevelen, al was het maar uit hygiënische overwegingen. Het is van de gekke dat we massa’s drinkwater door de wc spoelen, maar er zijn toiletpotten op de markt, die geen druppel water gebruiken en toch niet stinken. Ik heb er jaren één gehad. De plas sijpelt door een zeef een smalle afvoer in, de grotere boodschappen worden met een treinservetje afgedekt. Daardoor wordt de massa door en door belucht, wat de zwavel- en stankproducerende bacteriën doodt. Want dat zijn anaërobe bacteriën, voor wie niets zo giftig is als zuurstof. Voor de zekerheid zit er een ventilator in de pot, die wat er nog walmt naar buiten blaast. Er is eens iemand van TV-Noord bij me geweest, die voor de camera zijn hele hoofd in de pot duwde en diep snoof en verklaarde helemaal niets te ruiken. Dit kwam op de televisie.

Er is ook een model zonder urine-afvoer, maar daarover heb ik afkeurende verhalen gehoord. En het vervangen van de zak is een vervelend klusje. Ik heb daar wel eens te lang mee gewacht, tijdens een hittegolf, en toen zwermden er kleine vliegjes uit de pot.

Dat watervrije closet heet Nonolet (Latijn voor ‘stinkt niet’) en is een uitvinding van de Twaalf Ambachten. Het kost 625 euro + 30 verzendkosten en is te bestellen via www.de12ambachten.nl/nonolet.html. Ik weet trouwens nog een tweedehandse die voor 300 piek te koop is. Die lijkt me wel wat voor wethouder Wassink.

( Natuurdagboek Trouw 13 feb. 2013 )

DELEN
Reacties zijn gesloten.