Drietenen met tegenwind

Drietenen met tegenwind

Drieteenstrandlopers met tegenwind. Foto Koos Dijksterhuis
Drieteenstrandlopers met tegenwind. Foto Koos Dijksterhuis

De vogeltrek is begonnen en dat is te merken. Over de steiger op Schiermonnikoog vliegt een groep bonte strandlopers, op het strand wemelt het van de drieteenstrandlopers. Eén kanoetstrandloper passeert daar. Kanoeten en bonte strandlopers zijn wadvogels. Op de modderige oever van de Westerplas scharrelen kleine strandlopers. Die hebben een voorkeur voor zoet water.

Er is eigenlijk maar één strandloper die zijn naam eer aandoet en dat is de drieteenstrandloper. Drieteenstrandlopers zijn die koddige, wittige bolletjes die langs de waterlijn dribbelen. Ze rennen op hun twee keer drie tenen voor strandwandelaars uit, tot ze er genoeg van hebben en met een afgemeten piepje om de wandelaars heen terugvliegen. Reken maar dat drieteenstrandlopers de wandelaars in de gaten houden. Andersom geldt dat nauwelijks.

Ik heb drie jaar meegelopen in een onderzoek naar drieteenstrandlopers en vind het fantastische beestjes. Ze broeden noordelijker dan wie ook, trekken rustig tienduizend kilometer weg voor een overwintering, en vliegen dan tienduizend kilometer terug, om in die immense toendra een nestkuiltje te schurken op honderd meter afstand van hun nest van vorig jaar.

Op Schiermonnikoog loop ik acht kilometer over het strand en zie daar honderden drieteenstrandlopers. Ik blijf ze fotograferen, ze zijn zo aandoenlijk. Dat fotograferen is lastig vanwege de vliegende storm. Mijn fototoestel en ik worden van top tot teen gezandstraald. Het strand gaat geleidelijk over in de lucht. Storm-, zilver-, kok- en mantelmeeuwen vliegen met de wind mee of blijven aan de grond. Hetzelfde geldt voor grote en zelfs noordse sterns, de langste afstandsvliegers ter wereld. De boerenzwaluwen die boven de zeereep jagen, lukt het niet tegen de wind op te tornen. De enige die schijnbaar moeiteloos tegen de wind in vliegen, zijn drieteenstrandlopers. Die dappere krachtpatsertjes van een half ons!

(Natuurdagboek Trouw maandag 19 aug. 2019)

DELEN
Reacties zijn gesloten.