De tuin van de dominee

De tuin van de dominee

Domies Toen. Foto Koos Dijksterhuis
Domies Toen. Foto Koos Dijksterhuis

In Domies Toen staat een appelboom. Domies Toen (dominees tuin) is de tot botanisch paradijsje omgevormde pastorietuin in Pieterburen, naast de kerk. Het is een prachtige heemtuin, vol wilde bloemen, keukenkruiden, struiken en bomen. Er gonzen bijen, er fladderen vlinders en op dat vliegende buffet komen mezen, zwartkopjes en zwaluwen af.

Domies Toen maakte een boekje (4,-) over planten die zowel in de bijbel als in de tuin staan: een fraai thema, zeker voor Trouwlezers met enige bijbelkennis. De appelboom staat in het midden van de tuin. De boom van kennis van goed en kwaad uit Genesis wordt ook vaak appelboom genoemd.

Ten onrechte, zoals ik op de basisschool reeds hoorde: er groei(d)en nauwelijks appels in Israel en die boom van kennis zou wel een vijgenboom zijn geweest, waarmee Adam en Eva immers ook hun naaktheid bedekten? In het boekje wordt een abrikozenboom geopperd. Voor mijn part schiep God een gelegenheidsboom die appels, vijgen en abrikozen droeg, en peren en pruimen op de koop toe. Voor wie in zes dagen het universum in elkaar zet, lijkt me dat een koud kunstje. Het mirakel zit hem erin dat Adam en Eva ongehoorzaam waren geweest en dus iets slechts hadden gedaan, terwijl ze voor de fatale hap uit de vrucht nog helemaal niet wisten dat goed en slecht bestonden. Overigens lijkt het mij goed (!) dat wij weten wanneer we goede of slechte daden verrichten.

Een vijg staat ook in Domies Toen, maar ik zou zelf een groot hoefblad kiezen als bedekking mijner naaktheid. Met de duivendrek uit 2 Koningen 6:25 wordt volgens het boekje vogelmelk bedoeld. De bollen daarvan werden gegeten in tijden van oorlog en schaarste. In Lucas 11:42 verweet Jezus de Farizeeërs dat ze te diep in de wijnruit keken, een plant die in Domies Toen te zien is. En zo staan er tientallen bijbelse planten in de tuin. Voor wie dorst krijgt: de appelboom is een sierappel, maar er is een theehuis.

(Natuurdagboek Trouw maandag 17 juli ’23)

DELEN
Reacties zijn gesloten.