De lijstertrek is losgebarsten

De lijstertrek is losgebarsten

Koperwiek. Foto Koos Dijksterhuis
Koperwiek. Foto Koos Dijksterhuis

Als ik ’s morgens uit het raam kijk, zie ik een groep sigaarvormige figuurtjes overkomen. Ze steken donker af tegen de lichtgrijze wolken. Er volgt nog een groepje. Ik zie er steeds meer, tot de wolken overal bespikkeld zijn met sigaren. Ze begeven zich naar het zuidwesten.

De lijstertrek is losgebarsten. Merels, zanglijsters, kramsvogels en vooral koperwieken vliegen over. Ook spreeuwen en vinken zijn erbij, maar de spikkels zijn vooral lijsterachtigen.

Ik zie het staartje van de nachttrek. Lijsters vliegen vooral ’s nachts. Ik denk omdat ze dan geen risico lopen, pardon vliegen, op sperwers en valken. Overdag zien ze bovendien de bessen in de struiken. Overdag zouden ze ook de weg beter zien, maar vogels hebben minder licht nodig dan wij, en hebben meer zintuigen. Zo kunnen ze het aardmagnetisch veld waarnemen. Bovendien houden ze onderweg steeds contact, zodat ze de groep niet kwijtraken. Tussen een paar duizend lijsters zitten altijd wel ervaren reizigers die de weg kennen. Maar dat denk ik allemaal, ik kan niet in het hersensteelpannetje van een vogel kijken, misschien vliegen ze wel op de automatische piloot en doen ze onderweg een dutje.

Iedere herfst vind ik de lijsters een aanwinst. Wees welkom in de plaats van al die vogels die naar het zuiden afreizen!

De meeste zanglijsters brengen de donkerste maanden elders door, maar merels, koperwieken en kramsvogels zijn de hele winter te zien. Merels zijn zwart of bruin. Kramsvogels zijn groter, hebben een bruine rug, een grijze kop en een gelige borst met vlekjes. Koperwieken lijken op zanglijsters, met een bruine rug en een lichte, streperige borst en buik, maar zijn wat kleiner. Ze hebben een opvallende oogstreep en roestbruine oksels. In rust zijn die als roestige vlekken op de flanken zichtbaar. De koperkleur valt meer op tijdens de vlucht. En tijdens die vlucht laten koperwieken hoge, schelle piepjes horen.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 15 oktober ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.