Nog even niet maaien

Nog even niet maaien

Blauwe knoopl Foto Koos Dijksterhuis
Blauwe knoopl Foto Koos Dijksterhuis

Volgens de regels van het bloemrijk grasland-beheer zou ik al gemaaid moeten hebben. Overal zijn zelfs de bloemrijkste hooilanden weggemaaid. Late bijen, kevers en vlinders kunnen het schudden. De nectarbronnen zijn niet zozeer opgedroogd als wel opgedoekt.

In mijn tuin lap ik de regels aan mijn laars. Ik doe maar wat, naar eigen goeddunken, en kijk wat het resultaat is. Op mijn schaduwrijke grasveldje is het niet eenvoudig de zaak in bloei te krijgen. Mos en slakken smoren veel bloemen in de kiem.

Maar er bloeien nog een paar jacobskruiskruidjes, een duifkruid en een blauwe knoop. Die blauwe knoop torent in het midden van het veldje boven alles uit en bloeit met blauwe bloemen alsof het hoogseizoen is.

Er dwarrelt een bont zandoogje voorbij, een volhardende akkerhommel, een honingbij. Geen bijzondere soorten, maar die mogen ook. En die bloemen zijn prachtig. Ik zou daar gek zijn ze weg te maaien! Misschien maai ik er omheen, zoals ik eerder deed. Misschien maai ik pas in november, dan kan ik met het maaisel de inmiddels gevallen herfstbladeren wegharken. Daarna wat plukken mos eruit en kalk erop. Als ik een ei heb gepeld, verbrijzel ik de schaal in de tuin – gratis kalk. Volgend jaar nog meer blauwe knopen.

Blauwe knoop is een bloem van voedselarme, kalkrijke graslanden, en een teken dat het goed gaat met mijn gazonnetje. Voedselarme grond is goed voor wilde bloemen, die anders niet door de grasmat heen komen.

Blauwe knoop werd vroeger door goedgelovige en angstige lieden als afweerkruid gebruikt tegen heksen. Of dat iets met geheelonthouding te maken had, weet ik niet, maar ik denk het niet. Mensen die de deuren langs gingen om arbeiders te manen hun karige loon niet te verbrassen aan jenever, droegen een blauwe knoop die volgens mij niets met de bloem te maken had.

Het is te nat voor maaien, de maaier zou vastlopen. Eerst maar eens wachten op een drooglegging.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 14 oktober ’20)

 

 

DELEN
Reacties zijn gesloten.