Code rood voor de haas

Code rood voor de haas

Haas Foto Koos Dijksterhuis
Haas. Foto Koos Dijksterhuis

Haas en konijn hebben de rode lijst gehaald; een dubieuze prestatie. Konijnen zijn grotendeels weggevaagd door myxomatose en vervolgens de konijnengriep VHS. Hazen hebben vooral te lijden van het uitgeklede landschap.

Die konijnenziekten zijn door mensen verspreid als biologische oorlogvoering tegen konijnen. Die oorlog heeft het konijn verloren. Als ik konijnen zie, zitten die meestal in parken of bij vakantiehuisjes, misschien omdat daar kort, kruidenrijk gras te vinden is. Hazen vinden te weinig voedsel en dekking op het platgewalste, gesteriliseerde boerenland. Ik zie nog regelmatig hazen, maar vooral op extensief beheerde graslanden, en op de kwelder en het begroeide strand van Schiermonnikoog.

Er zijn nog konijnen en hazen, maar veel minder dan weleer. Volgens de Zoogdiervereniging is er ongeveer een derde over van wat er in 1950 aan langoren rondhuppelde. Dat die beesten achteruitgaan is trouwens al jaren bekend. Toch wordt op beide soorten nog naar hartenlust gejaagd, alsof er te veel van zijn. In Nederland leven zo’n 25 duizend hazen; ongeveer evenveel als werknemers van Campina. Er wonen ruim 17 miljoen mensen. Dat zijn 680 Nederlanders voor iedere haas. Dat is ongeveer 13.000 kilo mens per kilo haas. En die hazen hebben geen huizen, auto’s, vlieg- en skivakanties, huisdieren, veestapels, mondkapjes, wegwerpflesjes, beeldschermen. Toch worden die hazen bejaagd, terwijl mensen kinderbijslag krijgen.

De achteruitgang van haas en konijn ligt niet direct aan de jacht, maar jacht op in aantal toch al afnemende dieren is uiteraard onzinnig. De jacht op beide soorten is dit jaar nochtans al geopend. Ik heb eens op een bloemrijk grasland hazen geschoten zien worden. Ik deed aangifte en omdat er een fietspad langs het jachtgebied lag, werd de jacht van hogerhand gestopt. Dus mocht u geknal horen, er ligt in Nederland meestal wel een pad binnen schootsafstand…

(Natuurdagboek Trouw donderdag 12 november ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.