Buitenaards soldaatje op Japanse sierplant

Buitenaards soldaatje op Japanse sierplant

Netwants Stephanitis takeyai Foto Jeanette Essink
Netwants Stephanitis takeyai Foto Jeanette Essink

Een insectje van drie millimeter lang. In eerste instantie lijkt ie een beetje fruitvliegachtig. Maar het is een wantsje, een netwantsje om precies te zijn. Netwantsen hebben weinig te maken met bedwantsen; hun familienaam danken ze aan hun visnetmotief. Sommige van hen, zoals deze Stephanitis takeyai, hebben niet alleen visnetvleugels maar dragen zelfs een helm van die snit. Uitvergroot doen ze mij denken aan soldaten in futuristische uniforms, bijvoorbeeld van de vijandige troepen in Starwars.

Vijandig worden de beestjes door sommige mensen ook echt bejegend, omdat ze bladeren van rotsheide leegzuigen, zodat deze sierplant bruine of zwarte plekken en slaphangende bladeren krijgt. Rotsheide, Pieris japonica, blijft groen in de winter en bloeit in de vroege lente, nu dus. De netwants Stephanitis takeyai houdt wel van een feestmaal en kan zich in grote aantallen aan rotshei tegoeddoen. Voor ze met vele zijn, kunnen ze aan de aandacht van de tuinier ontsnappen, doordat ze de onderkant van het blad te grazen nemen. De schade die ze de plant berokkenen is het grootst bij planten die in de volle zon staan.

Rotsheide wordt ook wel andromeda genoemd, naar het sterrenstelsel zo ver weg. Naar die sterrennevel is een computerspel genoemd met schietgrage lieden, die ook al op de netwantsjes lijken, net als de Starwarssoldaten. Wat betreft buitenaards kanonnenvoer is de menselijke fantasie beperkt.

Rotsheide is een aan azalea’s en rododendrons verwante struik. Ook die verwante struiken kunnen last krijgen van netwantsen, maar de held van dit natuurdagboek, Stephanitis takeyai, snoept het liefst van de Japanse rotshei.

Deze netwants bestaat nog maar sinds 1955. Toen werd ie althans voor het eerst als aparte soort beschreven. Het is een beestje dat plantenhandelaren uit Japan hebben geïmporteerd, samen met de Japanse rotsheide waar hij gek op is. Er is een andere struikhei dan de Japanse, waar deze wantsen niet van eten: de Pieris floribunda. Dat is ook een geïmporteerde exoot, niet uit Japan, maar uit de Apalachen in de Verenigde Staten.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 31 maart 2017)

DELEN
Reacties zijn gesloten.