Blauwvleugeltaling met parkeend

Blauwvleugeltaling met parkeend

Gemengd eendenpaar Foto Koos Dijksterhuis
Gemengd eendenpaar. Foto Koos Dijksterhuis

Er zit een blauwvleugeltaling in een vijver in Groningen. Désirée Alting attendeert me erop. Ze woont in de buurt van die vijver. Désirée licht me vaker in als ze iets bijzonders ziet; meestal in haar buurt.

Ik ben niet zo fanatiek in het achter zeldzame vogels aanreizen, maar als zo’n rariteit op tien minuten fietsen van mijn huis te zien is, is dat een mooi excuus voor een uitje in de stralende en frisse ochtend.

Zingende zanglijsters, roffelende spechten, baltsende spreeuwen en koerende duiven heten me welkom bij de vijver. Met de fiets aan de hand loop ik langs de oever, de watervogels afspeurend. Wilde eenden, kuifeenden, meerkoeten, een waterhoen. En dan zie ik de blauwvleugeltaling, een woerd.

Blauwvleugeltalingen zijn een Amerikaanse soort. Ze broeden in de grensstaten van Canada en de VS en ze overwinteren in de landen rond de Caribische Zee. Aa de Surinaamse kust schijnen ze ’s winters algemeen te zijn. In Nederland worden ze niet vaak gezien, maar wel regelmatig. Ze worden namelijk als siereend gehouden en dan ontsnapt er weleens een.

De blauwvleugeltaling peddelt achter een wilde eend aan naar een rietkraag langs de oever. De wilde eend is een vrouwtje. De taling is een stuk kleiner, maar zal bij gebrek aan blauwvleugelvrouwtjes misschien achter deze parkeend aangaan. De partnerkeus blijkt wederzijds. De wilde eend zwemt even gretig achter de blauwvleugelwoerd aan als omgekeerd.

Het is dan ook een prachtig beestje. Het blauw op zijn vleugels is onzichtbaar, maar de flanken met panterprint en de witte maantjes op zijn snoet mogen er ook wezen.

Ik wijs een visser op de zeldzaamheid. Vogelaars zijn er niet. Het gemengde eendenkoppel peddelt voorbij en verwijdert zich weer. Ik loop terug en ineens waggelen de taling en zijn geliefde de oever op. De taling nadert me tot een paar meter. Hij heeft onleesbare, groene ringen om zijn poten: een ontsnapte siereend.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 23 maart ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.