Bergeenden op het eiland

Bergeenden op het eiland

Bergeend. Foto Koos Dijksterhuis
Bergeend. Foto Koos Dijksterhuis

In het boek Eilanden (Atlas/Contact, €24,95) van Albert Beintema vertelt de reizende bioloog over de natuur op negentig eilanden die hij heeft bezocht. Beintema schrijft beeldend en als liefhebber van eilanden en natuur krijg ik zin naar die eilanden te gaan. Voor zover ik ze al niet bezocht heb, want ik ben ook gek op eilanden.

Clear Island staat erin, ook wel Cape Clear genoemd, in Zuidwest-Ierland voor de kust van Cork. Beintema heeft reeds in de jaren ’60 allerlei Ierse eilandjes verkend. Iemand die Ierse eilandjes verkent, mag bij mij altijd aanschuiven, ik ben verzot op Ierse eilandjes, en Clear is mijn Ierse favoriet. Beintema blijkt als promovendus bovendien een jaar te hebben gebivakkeerd op Schiermonnikoog, de nummer 1 in mijn eilandentop-10.

In de tijd dat Beintema op Schier zat, kwam ik daar als jongetje met mijn ouders. ’s Morgens vroeg wees mijn vader me op bergeenden die op duintoppen zaten. De bergeenden hielden de wacht over hun eieren, die in het duin lagen. Bergeenden broeden namelijk in konijnenholen. Er waren veel bergeenden en soms kon je ze met een sliert kuikens door de duinen zien waggelen. Maar lang duurde dat niet, de kuikens verdwenen. Alom kregen de zilvermeeuwen daarvan de schuld. Mensen zijn heel gemakkelijk in het zonder bewijs aanwijzen van schuldigen. Het is dat zondebok zo’n mooi woord is…

Het was natuurlijk raar dat de hoeveelheid bergeenden niet slonk, als alle kuikens door die gemene meeuwen werden opgegeten. Ik herinner me dat iemand ontdekte dat de meeuwen geen blaam trof, dat de bergeenden met hun kuikens het eiland verlieten naar de Groninger kust. Die iemand was Beintema, het staat in Eilanden.

(Natuurdagboek Trouw 15 aug. 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.