Tuingefluit

Tuingefluit

Tuinfluiter. Foto Koos Dijksterhuis
Tuinfluiter. Foto Koos Dijksterhuis

Woensdagmorgen maakte ik een ommetje. Het was een druilerige morgen na een periode van zon. Voor vogels kun je ’t beter andersom hebben. Maar de regen had als voordeel dat er minder mensen op de been waren. Bovendien was de wind gaan liggen.

Met op de achtergrond een koekoek hoorde ik het gebruikelijke arsenaal aan vogels, aangevuld met de gekraagde roodstaart die sinds kort dagelijks in onze tuin zit te zingen. Als je vaak ommetjes maakt, hoor je in de lente steeds latere terugkomers. Het is altijd leuk om de eerste zwaluw te zien en dat geldt voor tientallen soorten. Inmiddels heb ik notoire laatkomers als tuinfluiter en wielewaal gehoord en woensdag eindelijk een bosrietzanger. Die is meestal hekkensluiter.

Die tuinfluiters maken me altijd blij. Ze zien er met hun bruine kleed saaier uit dan de aan hen verwante zwartkopjes, ze komen later in den lande en leven veel verborgener dan zwartkopjes, en zingen bovendien ingetogener en zachter.

De naam tuinfluiter suggereert dat je voor die soort in de tuin moet zijn, maar zelfs in de weinige tuinen waar struikgewas getolereerd wordt, zijn ze niet vaak present. Zwartkopjes daarentegen laten in veel tuinen hun heldere, merel-achtige zang horen.

Voor tuinfluiters kun je beter de bebouwing verlaten en struwelen zoeken in een vochtige omgeving. Als je hun liedje herkent, en geduldig blijft staan, heb je grote kans dat zich een tuinfluiter vertoont. Die poseert waarschijnlijk maar even, tuinfluiters zitten niet stil. Dat liedje is net als dat van de zwartkop merel-achtige, maar zoals gezegd omfloerster, zachter, mompelend soms, en het houdt meestal langer aan.

Ik zag hoorde en zag twee weken geleden mijn eerste tuinfluiters, en meteen vijf verschillende. Twee ervan zag ik om elkaar heen buitelend door de bosjes dartelen: een struikgewas van meidoorn, vlier en gele kornoelje. En woensdag kwam dus de bosrietzanger het hek sluiten.

(Natuurdagboek Trouw, donderdag 23 mei ’24)

 

DELEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *