Otterdam
Er is een otter doodgereden bij de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. Stichting Otterstation Nederland meldt dat het de eerste waarneming in Rotterdam is sinds een eeuw geleden, toen een dier nog de Rotterdamse pers haalde. De Rotte was ooit waarschijnlijk een zwemroute voor otters en zou dat weer kunnen worden.
Ik kan het me nog goed heugen dat de laatste otter in Nederland werd doodgereden. Dat was in 1988, op 17 september om precies te zijn. Ik was net afgestudeerd en bereidde een wereldreis voor. Ik zou, afgezien van een paar pauzes, bijna vier jaar wegblijven. Wat moest ik nog in een land dat zijn laatste otter doodrijdt.
Toch kwam ik terug. ’s Lands infrastructuur ging op de schop, voor… de otter; zo zijn we ook wel weer. Overal kwamen passages onder drukke wegen, want als otters een beek volgen en ze stuiten op een duiker, zijn ze geneigd het talud te beklimmen en de weg over te steken. Speciale otterrichels moesten de trekroutes herstellen. Nog steeds zie ik snelwegen gebouwd worden met betonnen muurtjes op de middenberm; een val voor otters, bevers, marters, eekhoorns, egels en andere onfortuinlijke dieren. Maar vaak wordt er in elk geval gepoogd oversteekplaatsen te maken.
In 2002 werden de eerste otters ingevoerd en uitgezet. En nadat er heel wat van werden doodgereden, wisten ze zich te redden en gingen ze zelfs heen om zich te vermenigvuldigen. Sindsdien duiken ze allerlei moerassen en wateren op.
In Zuid-Holland hebben ze de Nieuwkoopse plassen, Reeuwijkse plassen en de Krimpenerwaard al gekoloniseerd. De eerste twee zijn in de Biesbosch gesignaleerd, waarvan één door liefhebbers zonder vergunning is losgelaten. En nu bewijst een doodgereden otter dat Rotterdam binnen bereik is. Moeten ze de Van Brienenoordbrug wel voorzichtiger oversteken. Goede reden er een otterdam aan te leggen.
Van verdriet naar vreugde om een doodgereden otter, het kan verkeren.
(Natuurdagboek Trouw, vrijdag 26 april ’24)