Op een dag…

Op een dag…

Haft gewone tweevleugel. Foto Koos Diijksterhuis
Haft gewone tweevleugel. Foto Koos Diijksterhuis

Op het raam zat een eendagsvlieg. Voor hij wegvloog maakte ik gauw een foto. Het deels doorschijnende dier bleek een gewone tweevleugel te zijn, ’s lands algemeenste eendagsvlieg.

Tweevleugel vind ik een weinig zeggende naam. Tweevleugeligen is de naam van de insectenfamilie die bestaat uit muggen en vliegen. De naam eendagsvlieg suggereert ook dat we hier met een vlieg te maken hebben, wat niet zo is. Eendagsvliegen zijn meer verwant aan libellen dan aan vliegen. Kenners noemen ze dan ook geen vliegen maar haften, al spreekt eendagsvlieg meer tot de verbeelding.

De beestjes hebben als volwassen dier een rudimentaire mond, en kunnen niet eten. Ze houden dat niet langer vol dan een paar dagen en hebben dus haast. De mannetjes vliegen rond om vrouwtjes te zoeken. Die versieren ze door met andere mannetjes boven het water meters op en neer te deinen. De vrouwtjes vliegen dwars door de dansende zwerm en laten zich door meerdere mannetjes bevruchten.

Na de paringsdans legt het vrouwtje tientallen, soms honderden piepkleine eitjes in het water. Daaruit kruipen nimfjes die zich tegoed doen aan waterplanten. Ze groeien voortvarend en vervellen zich om de haverklap. Er zijn Nederland ongeveer veertig soorten eendagsvliegen die vaak op elkaar lijken. Hun nimfen zijn herkenbaarder, maar die leven onder water.

Als het na één of meerdere jaren en tientallen vervellingen tijd is voor een vliegend bestaan, kruipen de nimfen het water uit. Dan scheurt hun huid open en stapt er een eendagsvlieg tevoorschijn. Dat is nog niet het laatste stadium, zoals bij libellen. Eerst is er nog een zogenoemd subimago, waarvan de vleugels bedekt zijn met korte, waterafstotende haartjes. Dat subimago kruipt of vliegt rond, om zich na een paar uur een laatste keer te vervellen tot het imago dat kan paren.

Eendagsvliegen ogen mogen dan kort leven, als familie bestaan ze langer dan welke insectengroep ook.

(Natuurdagboek Trouw, woensdag 19 juni ’24)

 

DELEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *