Een sperwer boven de silo van de buren
In de nieuwe flat waarin de Trouwredactie huist zijn diverse liften, waarvan één spooklift. De andere brengen je naar kantoren om een atrium, waar je geen hoogtevrees moet hebben. Voor de daktuin geldt dat niet, want die bevindt zich op de tweede en eerste verdieping. Die is als een trans om het gebouw aangelegd. Ga daar zeker even kijken op de lezersdag, 9 november. Een kwartier doorstappen en je bent rond, inclusief trappen – met rollend materieel kun je er niet langs.
Zo’n groene (werk)omgeving is prettig. Alle platte daken en alle kantoor-, school- en veel andere pleinen zouden begroeid moeten zijn. Jammer is dat de begroeiing hier vooral uit exotische tuinplanten bestaat. Mexicaanse madeliefjes, Amerikaanse bergmunt, Japans berggras en Zeeuwse knoop die niet uit Zeeland maar uit Azië komt. De bomen zijn Amerikaans: valse christusdoorns.
Onder de exoten bevinden zich dan weer wel mooie en gulle nectarplanten als citroenthijm, boldistels en een paar vlinderstruiken. Daar warmt een dagpauwoog zich op en drinkt een blinde bij. Een tuinhommel is present en door de hele tuin kruipen bruingemarmerde stinkwantsen. Die liften mee met exotische planten en komen sinds een jaar of zes voor in Nederland.
Tussen de exoten bloeien nu al wilde planten als melkdistel, klein kruiskruid en koninginnenkruid. De natuur laat zich lastig leiden. En op de begane grond zijn buiten kleurrijke inheemse bloemenmengsels gezaaid, met onder meer korenbloem, avondkoekoeksbloem, teunisbloem, kamille en ganzenbloem. Vele bloeien nog, een prachtig gezicht.
Zelfs aan vogels is er in deze bedrijvenbuurt wat te beleven. Er is een gracht en dus een fuut en wat meerkoeten. Een buizerd cirkelt voorbij. Bovenop de hoge cementsilo van de buren bewegen kleine vogels: een witte kwikstaart en een zwarte roodstaart. Dat duo wordt belaagd door een sperwer die van boven als een bom op ze duikt. De roofvogel mist.
(Natuurdagboek Trouw, vrijdag 25 oktober ’24)