Drijfmest van de grote waternavel

Drijfmest van de grote waternavel

Grote waternavel. Foto Koos Dijksterhuis
Grote waternavel. Foto Koos Dijksterhuis

In brede sloten zie ik eilandjes van grote waternavel. Dan moet ik altijd denken aan dat raadsel. Een waterplant verdubbelt zich dagelijks. Na acht dagen zit de vijver halfvol. Na hoeveel dagen zit de vijver vol?

Verwar de grote niet met de gewone waternavel. Dat is een inheemse plant van vochtige, schrale graslanden. Het is een bescheiden plantje, dat over grond kruipt, verscholen bloeit en zijn blaadjes opheft als ronde dienblaadjes met een navel.

De grote waternavel is de gulzige oom van de gewone. Het is een vijverplant uit Zuid-Amerika die in tuincentra te koop was. Dat mag niet meer, maar het kwaad is al geschied. Vanuit oevers en de bodem woekeren grote waternavels drijvend over stilstaand en traag stromend water. Het bladerpakket zwelt tot een verstikkende massa op het water. Er dringt geen zonlicht of zuurstof meer door in het water, er blijft geen ruimte over voor water- en oeverplanten. De fosfaten en nitraten die de planten uit de oever halen komen in de herfst na afsterving in het water terecht, letterlijk drijfmest. Deze eutrofiëring (vervuiling) komt bovenop de vervuiling die er al is, want grote waternavel houdt van voedselrijke oevers en troebele wateren.

De plant doet het zo goed dat ie als invasieve exoot wordt beschouwd. In ons land telt materiële schade zwaarder dan ecologische. De doorstroming van het water stagneert, stuwen en sluizen raken verstopt, varen en vissen worden onmogelijk. Je kunt er bootjes met een soort schepnetten op afsturen, maar die waternavels groeien zo weer aan.

We zouden ervan kunnen leren door geen tuin- en vijverplanten meer in te voeren. De woekeraars daaronder worden geheid in de natuur gedumpt. We zouden ook de vervuiling van het water kunnen terugdringen: dan knip je de navelstreng van de waternavel door. Maar dan moet je de stikstofuitstoot van de veehouderij beperken en we hebben juist voor stikstof gestemd.

(Natuurdagboek Trouw, maandag 24 juni ’24)

 

DELEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *