Zinloos natuurgeweld

Zinloos natuurgeweld

Bruine kiekendief Foto Jan Enne Haack
Bruine kiekendief. Foto Jan Enne Haack

De provincie Friesland wil in de Workumerwaard weidevogels beschermen door bunzingen en hermelijnen te doden, en nesten van (beschermde) buizerds en kiekendieven te vernielen. Meeuwen en egels staan niet op de dodenlijst. Vossen, ratten en kraaien worden al gedood, maar dat helpt niet.

Bruine kiekendieven lusten wel kuikens, maar kiekendieven de schuld geven van het uitsterven van weidevogels is onzinnig. Weidevogels verdwijnen ook zonder kiekendieven, vossen of andere beklaagden. De wetenschappelijke consensus luidt: het boerenland is grotendeels onleefbaar geworden voor weidevogels. Ontwateren, mest-injecteren, vroeg en vaak maaien, een dichte grasmat zonder kruiden en insecten – welke grutto kan daar nog leven?

Zo dodelijk als dit landgebruik is voor weidevogels, zo handig is het voor roofdieren. In zijn boek De hooivogel (Noordboek, €22,50) over een leven lang onderzoek doen naar grutto’s legt Gerrit Gerritsen dat uit. Volgens hem beginnen grutto’s vaak niet eens aan broeden, als ze moderne weilanden zien. Daar zouden hun kuikens, als ze al tegen de gigantische, voortrazende cyclomaaiers beschermd worden, waarschijnlijk verhongeren. De grasmat wordt vaak gemaaid, wat ideaal is voor allerlei rovers, inclusief honden en katten. Kuikens kunnen zich niet meer verstoppen voor de meeuwen, reigers, buizerds en kraaien die afkomen op de door de maaimachine blootgelegde wormen en muizen. Die paar laatste kuikens nemen ze erbij.

Er zijn in de Workumerwaard en op andere plekken voorbeelden van goed weidevogelbeheer. Als we willen, kunnen we weidevogels best voor uitsterven behoeden. Als op zo’n levendige enclave in het stil geworden platteland een vos de eieren eet of kuikens doodbijt, kan ik me indenken dat dat moordlust oproept. Met schrikdraad is veel leed te voorkomen. Maar de ene zeldzame vogel doodschieten om de andere te beschermen? Zinloos natuurgeweld.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 28 mei 2021)

DELEN

Eén gedachte over “ Zinloos natuurgeweld

 1. Vanmiddag zat ik in mijn tuin in Amsterdam centrum naast de vijver.
  Er ging een vlieg ? op mij zitten, een zwarte vlieg met 2 fluweelzwarte vleugels, echt zwart fluweel.
  Met uitgespreide vleugels was hij zo’n 2 cm breed.
  Wat kan het geweest zijn?
  Mvrgr
  Mirjam van Delft

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.