Woningisolatie nekt meervleermuis

Woningisolatie nekt meervleermuis

Geringde meervleermuis. Foto René Janssen
Geringde meervleermuis. Foto René Janssen

Uit jarenlang onderzoek blijkt dat de meervleermuis in Nederland rap in aantal afneemt. Van de naar schatting twaalfduizend dieren in 1994 zijn er nu nog achtduizend over, 33 procent minder. Volgens Anne-Jifke Haarsma & René Janssen van de Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland is het isoleren van woningen daar de hoofdoorzaak van. Meervleermuizen leven in spouwmuren en onder dakpannen, en die ruimtes worden afgesloten of opgevuld. De vleermuisonderzoekers schrijven hierover in De Levende Natuur 2022, nr. 1.

De achtduizend meervleermuizen die nu in Nederland leven, zijn vrijwel allemaal vrouwtjes. Die trekken in de winter naar Duitsland en België, waar de mannetjes het hele jaar in grotten en bunkers wonen. Dit is ontdekt door vleermuizen te ringen (foto). De vrouwtjes keren terug met een voorraadje sperma, waarmee ze zichzelf in de vroege lente bevruchten.

Meervleermuizen leven in kolonies en hebben kraamkamers nodig van uiteenlopende temperaturen. Afhankelijk van het wisselende voedselaanbod groeien hun jongen sneller of trager, en bij snelle groei is een warme, bij trage groei een koele plek gewenst. Een kolonie meervleermuizen bestrijkt vaak een heel huizenblok, waarin altijd wel warme of juist koele plekken te vinden zijn. Als de vleermuizen een gerenoveerd huizenblok al binnen weten te komen, is de temperatuur er veel gelijkmatiger en zijn er meestal geen inpandige verplaatsing meer mogelijk. Daardoor zullen de jongen, als er al geworpen wordt, minder overlevingskans hebben.

De meervleermuis is een beschermde soort en de onderzoekers pleiten voor speciale meervleermuishuizen. De ontwikkeling daarvan kost echter tijd en die is er niet, vanwege de haast waarmee vanwege klimaatverandering geïsoleerd wordt. In de tussentijd zou tijdens renovaties van woonblokken met kolonies minstens één woning ongemoeid moeten blijven tot er alternatieve behuizing is. Er zijn zo’n zeventig kolonies bekend, dus zeventig kraamhuizen zijn voldoende.

https://delevendenatuur.nl

(Natuurdagboek Trouw donderdag 20 januari ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.