Wegwerpasbakjes

Wegwerpasbakjes

© K. Dijksterhuis

Een tabaksfabrikant heeft van de zomer op het strand kleine asbakjes uitgedeeld, als remedie tegen vervuiling met peuken. Het verbaast me dat mensen hun peuken altijd op straat, in de gracht, op het strand gooien. Een peuk van een filtersigaret is van glaswol. Het is ongebruikelijk om je geleegde bier- of wijnglas op het strand te gooien, maar van sigarettenglas spreekt dat voor velen vanzelf. Ik vind dat stom, maar zeg er niets van. Er is al zoveel waar wat over te zeggen valt.

In alle sloten, plassen en meren drijven petflesjes. Er drijven duizenden, misschien wel miljoenen petflesjes in Nederland. Toen Pronk minister van milieu was, wilde hij statiegeld invoeren. De bottelaars stribbelden tegen en Pronk zwichtte in ruil voor 3 miljard euro. Die zouden de bottelbedrijven steken in vuilnisbakken en de campagne Nederland schoon. Er kwamen reclamespotjes, er kwamen vuilnisbakken en Nederland ligt nog altijd onder de flesjes. Gemakshalve heb ik het even niet over de blikjes en chipszakken. Ik zie op schoolpleinen, op straat en in de trein haast nooit iemand zonder flesje, blikje of pakje. De dorst is in twintig jaar tijd schrikbarend toegenomen. De meeste flesjes worden achteloos weggegooid. Laatst fietste ik achter een jonge vrouw. Ze was blond en slank en zoog al fietsen een pakje sap leeg. Toen het op was, gooide ze het in de berm. Het enige wat kan helpen, is statiegeld.

Is het uitdelen van asbakjes een goed idee? Strandwandelaars met in de rechterhand een sigaret, in de linker een asbak… En na een zonnige dag het strand vol volle asbakjes.

DELEN
Reacties zijn gesloten.