Waar zijn de paapjes?

Waar zijn de paapjes?

Paapje + ei Foto’s Koos Dijksterhuis
Paapje + ei Foto’s Koos Dijksterhuis

Om 7 uur stappen we het Fochteloërveen in. Het regent niet, de zon gluurt door een kier in de wolken en kleurt het land oker. Veldleeuweriken zingen, roodborsttapuiten zijn actief, in de verte trompetteren kraanvogels. We struinen dwars door de pijpestrootjes; hoge graspollen met onzichtbare kuilen en greppels ertussen waar je plotseling inzakt. Een soort wadlopen maar dan droog. Hoewel – onze broeken raken doorweekt van het bedauwde gras.

We zoeken paapjes, kleine oranjeroze zangvogels met witte wenkbrauwen en, de mannetjes althans, donkere wangetjes. Willem van Manen van Sovon Vogelonderzoek heeft ze geïnventariseerd. Hij telde twaalf nesten. Daarvan werden er drie leeggegeten, misschien wel door een adder. In de andere negen zijn eitjes uitgebroed. De jongen zijn nu uitgevlogen, Willem hoopt ze te vinden in de buurt van hun nest.

Paapjes waren algemeen, maar zijn uit het boerenland weggevaagd en uit de duinen verdwenen. Ook in hun laatste broedplaatsen, de hoogvenen op de Drents-Friese grens, gaan ze achteruit. Om te achterhalen waar ze broeden en wat ze eten, onderzoekt Pauline Alefs van Sovon de fraaie vogels, en Willem doet dat voor haar op het Fochteloërveen.

Willem zoekt de nesten met zijn gps. Het zijn mooie kommetjes, goed verstopt onder een graspol. In een nest ligt nog een eitje. Maar paapjes zien we niet. Is het broeden mislukt of zijn ze zijn gevlogen?

Paapjes broeden vooral in de lagere delen van het veen, die toch droog zijn door de vele greppels. Er groeien pijpestrootje en hei en wat boompjes. ‘Ze zitten vaak boven in zo’n boompje’, zegt Willem en weldra zien we meerdere paapjes. Een gezin, niet ver van een nest.

Als we over het veen lopen, steekt Willem ineens zijn vinger op. ‘Alarmroep!’ Ik hoor ‘tjup’. Algauw zien we drie paapjes, een ouder met twee jongen. Precies op de plek waar Willem een zingend mannetje had gezien, maar geen nest. ‘Dus toch!’

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 7 juli 2020)

DELEN
Reacties zijn gesloten.