Vergeten hoekje zonder asfalt

Vergeten hoekje zonder asfalt

Haarlem Houtmanpad, Foto Koos Dijksterhuis

Vanuit de duinen dringt langs de Brouwersvaart een groene wig Haarlem binnen: het Houtmanpad. Groene wiggen zijn fijn voor wandelaars en fietsers die de stad uit willen. En voor dieren die de stad in willen. Hoewel je groene wiggen ook fuiken kunt noemen, die dieren de stad inlokken, wat die dieren helemaal niet willen. Toch is het leuk dat er libellen, vlinders, kikkers, ijsvogels en egels in de stad te zien zijn.

In Haarlem volg je uit het centrum de tijdloos ogende Brouwersvaart. Vaart en pad persen zich door een troosteloze tunnel onder de westelijke randweg. Eindelijk rust, denk je, voor je ligt een schilderachtig jaagpad met houten bruggetjes: het Houtmanpad. Dan ben je al over de helft naar de Korte Zijlweg, die voor het Brouwerskolkpark langs ronkt. Maar het stukje jaagpad is er nog, een vergeten hoekje. Het is een smal pad langs een oever met bomen, langs een dappere boerderij, over steile bruggetjes, ‘kwakels’ genoemd. Die houden de stroom fietsers binnen de perken. Wie op wil schieten, fietst wel langs de Zijlweg.

Helaas holt de gemeente Haarlem in de vaart der volkeren voor de fanfare uit. Haarlemmer ambtenaren hebben de plattegrond bestudeerd en ontdekten waarachtig nog een snippertje zonder asfalt! Dat kon natuurlijk niet. Het Houtmanpaadje wordt dus geasfalteerd en in breedte verdubbeld tot een ‘recreatieve fietsroute’. De kwakels gaan eruit, een bomenrij moet tegen de vlakte en een strook Brouwersvaart gedempt. Zodat de recreatieve fietsers niet alleen kunnen, maar ook willen opschieten, om niet lang in de kaalslag te hoeven verkeren. Dit project kost tweemiljoen euro, voor asfalt is altijd geld.

Demonstratie voor behoud Houtmanpad, a.s. zondagmiddag 18 november 1 uur P-terrein Focusschool.

DELEN
Reacties zijn gesloten.