Verboden vruchten uit de natuur

Verboden vruchten uit de natuur

Zeekokosnoot Foto Klaas Nanninga
Zeekokosnoot. Foto Klaas Nanninga

Een vogelbekdier, een kruising tussen een auerhoen en een korhoen, een verboden vrucht… Jarenlang fietste ik erlangs, zonder te weten dat zich achter die ene gevel aan de Korreweg te Groningen een natuurmuseum bevond. Het is de verzameling van Klaas Nanninga, die wekelijks over één van zijn verzamelobjecten schrijft in het Nederlands Dagblad. Hij heeft zijn stukjes nu gebundeld in Het Rariteitenkabinet.

Nanninga (62) kwam als kind op Schiermonnikoog en begon daar te verzamelen, schelpen vooral. Hij verzamelde vijftig jaar door, en stak daar de laatste jaren ook geld in. “Anders krijg je echt geen opgezette zeearend van die kwaliteit”, zegt hij, wijzend naar een opgezette zeearend in een vitrine. Nanninga’s huis staat vol vitrines, ladenkasten, skeletten en opgezette beesten. En overal vertelt hij graag een verhaal over. Het hierboven genoemde vogelbekdier bijvoorbeeld is niet alleen het enige zoogdier ter wereld dat eieren legt, het is ook het enige zoogdier ter wereld met een giftige angel. Het wonderlijke wezen is nauwelijks groter dan een halve meter.

Ook de verboden vrucht is een geval apart. Het is een zeekokosnoot. Zeekokosnoten zijn noot-achtige gevaartes van een halve meter, die wel dertig kilo kunnen wegen. Het zijn enorme drijfzaden, de zeldzame vruchten van palmen langs de Indische Oceaan, met een bijna mythische status. De zaden komen als geen ander in aanmerking voor de nominatie van verboden vrucht, want je hoeft geen anatoom of casanova te zijn, om er de gelijkenis met de edele delen van een vrouw in te zien. De mannelijke bloeiwijze van de zeekokosnotenpalmboom bestaat uit langwerpige bloemkolven van een meter. Ahum.

In zijn boek verklaart Nanninga het misverstand dat in Genesis een appel de rol speelt van verboden vrucht. Hij verwijst vaak naar bijbelverhalen, maar doet dat nooit betuttelend. Het leukste is natuurlijk een rondleiding door het rariteitenkabinet zelf, maar voor wie Groningen te ver is, is het gelijknamige boek van 19,95 een aangenaam alternatief.

www.klaasnanninga.nl

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 10 jan. 2017)

DELEN
Reacties zijn gesloten.