Tweehonderd visdiefkuikentjes doodgeslagen

Visdief-kuiken. Foto Koos Dijksterhuis
Visdief-kuiken. Foto Koos Dijksterhuis

In Hasselt, aan het Zwarte Water benoorden Zwolle, heeft iemand ruim tweehonderd visdiefkuikens doodgeslagen. Met een schep. Visdiefjes broedden er op het dak van een bedrijfsloods. Vaak willen eigenaren geen visdiefjes op hun bedrijfsloodsen vanwege poep of omdat ze vrezen dat de vogels een sloopvergunning verhinderen.

De loods in Hasselt staat leeg en op de nominatie gesloopt te worden. Visdiefjes zijn door de wet beschermd, maar hun broedplaats is dat niet. Over een paar weken zou er geen visdief meer zitten, de kuikens zouden uitgevlogen zijn. Dan vliegen de vogels geen sloop meer in de weg.

Tweehonderd kuikens, tweehonderd donzen bolletjes met een schep platgeslagen of van het dak gezwiept.

Volgens de politie zullen de daders wel dieven zijn geweest, die een oude airconditioner van het dak wilden stelen. Ze werden lastig gevallen door visdiefjes, die volgens de politie agressief zijn.
De politie is vast in de war met Noordse sterns. Die kunnen pikken als je hun nest bedreigt. Visdiefjes lijken op Noordse sterns, ze zijn even sierlijk en wendbaar, maar niet agressief.
En als ze agressief zouden zijn, is kuikens doodslaan dé manier ze op stang te jagen. De inbrekers moeten toevallig een schep mee het dak op gesjord hebben, moeten veel tijd over hebben gehad en moeten gebrand zijn geweest op wilde paniek onder de vogels.

Zo’n omslachtige manier van aandacht trekken lijkt me niets voor dieven.

In de vijver achter mijn huis duiken visdiefjes visjes op. Ik vind ze één van mooiste vogels van Nederland. Ze broeden op het platte grinddak van een gymzaal verderop. Hun kuikens zijn daar buiten bereik van katten en mensen. Dachten ze.

Met een schep tweehonderd donskuikentjes doodslaan…

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 1 juli 2014)

Tweehonderd visdiefkuikentjes doodgeslagen
DELEN
Tags: