Tortels en het geel

Tortels en het geel

Turkse tortels, foto Koos Dijksterhuis

In mijn tuin scharrelen dagelijks twee Turkse tortels onder de vetbol. Ze pikken gemorste zaden op. Soms nemen ze een teug uit het ontdooide drinkbakje. Ze nestelen in de buurt en koeren hun drietoon. Behalve op zaden zijn ze gek op elkaar. Ik zag ze tongzoenen. Ze klemden hun snavels in elkaar en bewogen hun kopjes. Zo deelden ze waarschijnlijk de in mijn tuin opgepikte zaden.

De tortels nemen een risico, want het geel heeft rond gewaard. Het geel is een besmettelijke vogelaandoening, veroorzaakt door een bacterie in de keel. Vogels krijgen er meestal geen last, maar soms keelabcessen van. Die maken hen het ademen en eten moeilijk. Vogels kunnen eraan doodgaan. Ze besmetten elkaar door het delen van voedsel en drinkwaterbakjes. Hoewel sommige mensen denken dat kou tot keelpijn leidt, heeft de strenge vorst het besmettingsgevaar van geel eerder verminderd dan vermeerderd. Geelbacteriën houden van warmte.

Een lezeres hoorde dat ze vanwege het geel geen vogels mocht voeren. En dat ze appelazijn en knoflook aan het drinkwater moest toevoegen. Zo’n buitenissig advies krijg je niet vaak. Zou balsamico-azijn niet even probaat zijn als appelazijn? Ik denk niet dat vogels knoflookwater met azijn zullen drinken. Als niet-drinken het doel is, kun je beter geen drinkwater serveren. Voor desinfectering is schrobben met schoonmaakazijn een betere optie. Of het bakje afwassen in de vaatwasser.

En niet voeren? Tja, vogels zullen toch wel voedsel zoeken. Zodra ergens iets te halen is, storten ze zich er op. Of het nu door u gegeven wordt, of door de natuur. Mijn tortels blijven tongzoenen. Hopelijk krijgen ze er geen geel van.

DELEN
Reacties zijn gesloten.