Sleutelbloem van het pad

Sleutelbloem van het pad

Slanke sleutelbloem. Foto Koos Dijksterhuis
Slanke sleutelbloem. Foto Koos Dijksterhuis

Stinzenplanten zijn verwilderde bloemen die ooit voor de sier in de tuinen van chique, stenen huizen en in landgoederen werden geplant. Meestal bloeien vroeg in de lente. Voordat de statige beuken en eiken in het blad komen, bloeien de stinzenplanten op de bosbodem, in het zonlicht nog door de kale kruinen heendringent.

Behalve de bekende bolgewassen als sneeuwklokjes, krokussen, narcissen zijn dat winterakonieten, diverse anemonen, dwerghyacinthen, holwortels, helmbloemen, dasloken, lenteklokjes, bostulpen, bosgeelsterren en nog tientallen andere.

Eén van de mooiste vind ik de slanke sleutelbloem. De naam alleen al – een botanisch gedicht. Primula in het Latijn: eersteling. Ik zag er een in de duinen bij Duin & Kruidberg en een hele groep aan de binnenduinrand, in het landgoed. Daar stonden ze eigeel te bloeien aan de rand van een plas in een vochtig loofbos. Vanouds zijn sleutelbloemen liefhebbers van kalrijke bossen en weilanden. Uit de weilanden zijn ze zoals bijna alle bloemen rigoureus weggemest, maar in bossen en vooral landgoederen zijn ze nog te vinden.

In tuinen zijn de wit met gele bloemen van de stengelleuze sleutelbloem populair. Ook zijn er allerlei gekweekte primula’s met paarsrode bloemen. Maar ik vind de wilde veel mooier dan die toch wat kunstmatige tuinbloemen.

Ik liep voor het eerst na twee weken weer eens een eind door de natuur. Ik was niet de enige, want omdat de pretparken en andere verzetjes wegens u weet wel gesloten zijn, zochten tallozen er vertier. Op de paden was het onmogelijk afstand te houden tot tegenliggers, die nooit een centimeter weken. Ik ging dus maar van het pad af.

Langs de paden bloeiden narcissen. Ik zag gezinnen met armen vol geplukte narcissen. Gelukkig was die plas waar de sleutelbloemen stonden een lastig te bereiken plaats waar gezinnetjes zich niet waagden. Die bleven liever veilig in de drukte op de paden.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 24 maart ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.