Slakken

Slakken

Heesterslak. Foto Koos Dijksterhuis
Heesterslak. Foto Koos Dijksterhuis

Mijn vader had als tuinierder weinig op met slakken. Op late avonden schimde hij door de tuin met een zaklamp. Een wonder dat de buren nooit de politie belden Wat mijn vader met de bestreden slakken deed, weet ik niet, maar ik denk niet dat ze het overleefden. Hij bestreed ze met de hand, er kwam geen gif aan te pas.

Mijn moeder sloeg ’s zomers soms een biervoorraad in van één flesje, voor als er dorstig nageslacht op bezoek kwam. Als ondergetekende er dan was, bleek er nog een half verschaald pilsje te staan, want met de andere helft waren slakken gelokt.

Slakken eten graag plantenresten bij hun biertje, maar liever nog aardbeien, hosta’s, gouden regens en wat niet al. Vooral segrijnslakken zijn slokoppen. Naaktslakken kunnen er ook wat van. Tuinslakken zijn bescheidener. Maar in de slakkenbestrijding wordt geen onderscheid gemaakt tussen de ene en de andere slak.

Zelfs heesterslakken worden bestreden. Menigeen ziet het verschil niet. Een heesterslak kan een gemarmerd huisje hebben zoals de segrijnslak, maar ook een gestreept huisje zoals de tuinslak. Meestal is het heesterslakkenhuis zowel gemarmerd als gestreept. Het huis is echter duidelijk hoger dan de plattere huisjes van segrijn- en tuinslak. Heesterslakken zijn minder algemeen, en gek genoeg leven ze niet speciaal in heesters. Ze kruipen vaak over de grond, over het gras of over het strooisel onder een struik of grote plant. Ze stellen een vochtige omgeving op prijs en verkeren vaak in drassige omstandigheden. Aan slootkanten zijn ze te vinden, onder een overhangende rietkraag bijvoorbeeld.

De heesterslak op de foto kroop over een plank die als brugje diende. Hij stak niet de sloot over, maar de plank.

(Natuurdagboek Trouw 8 mei 2014)

DELEN

2 gedachten over “Slakken

  1. Gaarne naam en adres van mevrouw die hematoden te koop aanbiedt als biologische slakkenbestrijders.

  2. Gaarne naam en adres van de mevrouw in Utrecht die hematoden te koop heeft als biologische bestrijders van slakken

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.