Paars in de tuin

Paars in de tuin

Bretelwimperzweefvlieg op knoopkruid. Foto Koos Dijksterhuis
Bretelwimperzweefvlieg op knoopkruid. Foto Koos Dijksterhuis

In mijn tuin lukt het sommige planten tot bloei te komen, ondanks de slakken. Behalve groen zijn de overheersende kleuren roze, lila en paars. Verder is er een beetje geel en wit. Het oranje havikskruid doet het kalm aan, dit jaar.

Roze ooievaarsbek en robertskruid, lila duifkruid en hortensia, paarse brunel, vlinderstruik en knoopkruid zetten de toon, eh tint. Die hortensia is een erfenis van de vorige bewoners en vormt met de vlinderstruik erachter en een ook al paarse (maar nog niet bloeiende) hibiscus een door een tuinarchitect bedachte zichtlijn. Het ziet er mooi uit, maar hoewel die vlinderstruik een prima vlinderplant is, heeft de hortensia insecten weinig te bieden. De enorme bloemen variëren van roze tot paars, maar als daar al eens een hommel of zweefvlieg aan snuffelt, deinst ie gauw terug. Zo’n plant bloeit voor de sier en is ecologisch van weinig nut – je kunt bijna net zo goed plastic bloemen neerzetten, die bloeien het hele jaar.

Zo oninteressant als de hortensia, zo fascinerend vindt het gevleugelte het knoopkruid. Knoopkruid is een algemene en gemakkelijke plant in bermen, die heel aardig bestand is tegen menselijke invloeden als bemesting en gespit. Toch weten wij zelfs zo’n gemakkelijke kostganger over de kling te jagen door onze bermen en grasvelden om de haverklap te maaien. Maar bij mij mag ie bloeien.

Er zitten altijd bijen, hommels en verschillende soorten zweefvliegen op. Ik fotografeer een kleine zweefvlieg en dat blijkt een bretelwimperzweefvlieg te zijn. Ik had nog nooit van een bretelwimperzweefvlieg gehoord. Iemand moet deze naam bedacht hebben. Je zou in dat blauwgrijze strookje boven en tussen zijn ogen inderdaad de bretelsluiting op de rug van een beambte kunnen zien.

De bretelwimperzweefvlieg is niet heel algemeen, maar ook niet zeldzaam in bossen, parken en tuinen (!). De vlieg eet stuifmeel maar zijn larven jagen op bladluizen.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 28 juli 2020)

DELEN
Reacties zijn gesloten.