Oude dijk door het land

Oude dijk door het land

Omringdijk. Foto Koos Dijksterhuis
Omringdijk. Foto Koos Dijksterhuis

In West-Friesland, Noord-Holland ligt ’s lands oudste dijk. De Omringdijk stamt uit 1200. De dijk is 126 kilometer lang en omringt het gebied tussen Enkhuizen en Alkmaar. Hij houdt het IJsselmeer buiten de deur, maar het grootste deel doorsnijdt het land. Je mag erop wandelen, fietsen en zelfs autorijden. Ik ben daar een paar jaar geleden op beland geraakt, niet wetende dat ik op zo’n oude, lange dijk reed. Het weggetje wrong zich in bochten om oude dijkdoorbraken, waar nu nog ronde meertjes liggen: wielen, kleine natuurparadijsjes. Van de dijk af had ik een prachtig uitzicht op die wielen, op weiden en akkers en die karakteristieke, piramidevormige stolpboerderijen.

De Omringdijk lijkt mij net als de Stelling van Amsterdam en droogmakerij de Beemster kanshebber voor de status van Unesco-werelderfgoed. Dat vindt de zogenoemde Cultuurcompagnie van West-Friesland ook. Die organiseert een excursie over de Omringdijk voor ons, zes journalisten. Eerst krijgen we toelichting in een boerenschuur, en verrukkelijke streekhapjes en -drankjes.

Sinds de steentijd wonen er mensen in de streek. Steentijdman Cees werd in Opmeer opgegraven en is al zo’n 4500 jaar oud. West-Friesland stak als een veenbult uit zee. Veenbulten zijn zompig en dus zorgden de mensen voor afwatering. Het veen droogde op en blootgesteld aan de lucht verteerde het. Het klonk in en de veenbult werd een veenkuil. Noord- en Zuiderzee dreigden en de Omringdijk kwam.

Nu willen we hem weleens zien. We gaan niet te voet, niet op de fiets, niet per auto, maar in een piepklein tweepersoonsvliegtuigje. Boer Jaap van der Beek runt een particulier vliegveldje (vlaggetjes in het weiland) en trekt aan de hand een vederlicht vliegtuigje naar buiten…

(Natuurdagboek Trouw 1 april 2014)

 

 

DELEN
Reacties zijn gesloten.