Otters rond en in de stad

Otters rond en in de stad

Otter. Foto Koos Dijksterhuis
Otter. Foto Koos Dijksterhuis

Een eekhoorn uit Breda, dichtte Kees Stip, bereikte op Drie Koningen de Grote Markt te Groningen. Onze langstaartige rode eekhoorns kunnen best een tochtje maken, maar Breda – Groningen lijkt me wel heel ver. Niettemin zag ik in de lommerrijke villabuurt aan de zuidkant van de stad weleens eekhoorns. Ze mijden de stad dus niet, maar de stenige binnenstad?

Je weet maar nooit. Nog niet zolang geleden had ik het niet voor mogelijk gehouden dat er een steenmarter mijn stadstuintje zou bezoeken, maar dat gebeurt intussen al sinds tien jaar. Of steenmarters tot in de binnenstad doordringen, weet ik niet, maar zeg niet op voorhand nee, want zelfs otters zijn daar betrapt.

Nadat in 1989 de laatste otter bij Joure werd doodgereden, is er een reddingsplan uitgevoerd, met veilige doorgangen onder autowegen, beveiligde fuiken, ecologische verbindingszones en een herintroductie in de Weerribben. Sindsdien verspreiden otters zich over Nederland, tot de Groningse binnenstad toe.

Pootafdrukken in de sneeuw lokten natuurfilmer Hilco Jansma het stadse nachtleven in. Daar wist hij otters te filmen in de grachten. Jansma maakte eerder een mooie film over het Noorderplantsoen en heeft nu een oogstrelende film gemaakt over otters. Rond de stad Groningen komen die vooral voor in de natte wildernissen van Leekster- tot Zuidlaardermeer.

Jansma heeft met Jobsgeduld otters bespied en legde en passant andere bijzondere moerasbewoners vast, zoals boommarters, hermelijnen, zee- en visarenden, geoorde futen met kuikens op hun rug en natuurlijk bevers.

Bevers zijn net als otters na hun uitroeiing geherintroduceerd. Beide met succes. Bevers zelfs met zoveel succes dat ze in sommige provincies weer doodgeschoten worden. In Groningen en Drenthe nog niet. Moge dat zo blijven, en moge dat lot de otter bespaard blijven.

Jansma’s film was op TV en is terug te zien op www.npostart.nl (zoek op otter).

(Natuurdagboek Trouw woensdag 6 januari ’21)

DELEN
Reacties zijn gesloten.