Mantels van Sint Jacob

Mantels van Sint Jacob

Wijde mantels, foto Koos Dijksterhuis

Onlangs was het dag van de mantelzorg. Er zijn zoveel dagen van, er is geen dag meer zonder van te vinden. Dag van de secretaresse, van de openbare ruimte, er is niets wat zijn dag niet heeft, er is zelfs een dag van de klant! Zulke dagen vallen soms samen met oude bekenden als dierendag en Sint Maarten. Maarten werd heilig verklaard omdat hij zijn jas doormidden scheurde en de helft aan een bedelaar gaf. Een halve jas! En bedankt hè. Ik gaf laatst een hele jas aan een bedelaar. Maar heilig verklaard worden, ho maar. Gelukkig is er al een heilige Jacobus.

Die Jacobus droeg ook een mantel. Daarnaar zijn mantelschelpen genoemd, oftewel Sint-Jacobsschelpen. Er zijn bonte, grote en wijde mantels. Ze zijn bekend als het symbool van de pelgrimage naar Santiago (Sint Jacob) en van een oliemaatschappij die ooit begon als kalkhandelaar.

Bonte mantels spoelen soms aan op ons strand, maar je moet goed je best doen om ze te vinden. Wijde mantels zijn nog zeldzamer, ze drijven weleens aan zeewier geklit mee uit Zuid-Engeland of Normandië. Sinds een jaar of tien zien duikers levende wijde mantels in de Oosterschelde, meldt Stichting Anemoon op www.natuurbericht.nl. Wijde mantels houden van constante temperaturen. Twee jaar geleden was het zeewater ’s winters koud en verdwenen de meeste wijde mantels. Vorig jaar koelde het minder af, terwijl er afgelopen bewolkte zomer weinig op te warmen viel. De watertemperatuur veranderde dus maar weinig en zie: in het westelijke deel van de Oosterschelde duiken ze overal op. Wijde mantels kunnen zwemmen door hun mantels dicht te klappen.

Er wordt een strenge winter verwacht, reden tot zorg voor de wijde mantels.

DELEN
Reacties zijn gesloten.