Lezende roofvlieg

Lezende roofvlieg

Roofvlieg op regendaas. Foto Koos Dijksterhuis
Roofvlieg op regendaas. Foto Koos Dijksterhuis

Roofvliegen hebben een steeksnuit, dazen een snijmond. Toch steken dazen mensen, roofvliegen niet. Dazen worden vaak horzels genoemd, maar dazen zijn dazen, geen horzels. Dazen achtervolgen je eindeloos tijdens een wandeling of fietstocht. Ze steken je in je kuiten of bijten door je t-shirt heen. Met hun mond vol scheermesjes nemen ze een pijnlijke hap. Tijdens en na die beet zijn ze makkelijk weg of dood te slaan. Maar dan zwelt er al een enorme bult met een wondje in het midden.

Regendazen zijn de algemeenste dazen. Op de linkerfoto ziet u geen vliegenparing, maar een roofvlieg met een regendaas. Roofvliegen hebben enorme facetogen, een Kader-Abdollah-achtige snor en een lang puntlijf. Ze spuiten hun prooi verlammende en verterende stofjes in, waarna ze hem leegzuigen. De daas is dus de klos.

Het ensemble op de foto zit op plastic dat ik als grondzeil voor de tent gebruik. Dit was niet ver van Berlijn, op een hooiland in een bos bij Brandenburg, augustus 2012. Als je zwart kampeert en voor de tent zit, passeren er vanzelf allerlei dieren, van groot tot klein. De roofvlieg op de rechterfoto zit op een tekst die ik las en weer vergeten ben. Het was niet ver van Parijs in het bos van Compiègne, mei 2011.

Er zijn tientallen soorten roofvliegen: dwergjes van drie millimeter tot reuzen van vijf centimeter. De vliegen op de fotos zijn middenmoters. De rechter zou een eikenroofvlieg kunnen zijn. Hij snorde vanuit de rand van het zeer gevarieerde bos over het zandpad waaraan we kampeerden en probeerde andere insecten uit de lucht te plukken. Maar telkens streek hij neer op mijn boek. Een lezende vlieg!

(Natuurdagboek 10 juni 2014)

DELEN

Eén gedachte over “ Lezende roofvlieg

  1. Geachte heer,

    Ik ben in het bezit van een aantal foto’s van een mij onbekend insect. Graag zou ik willen weten hoe ik u deze foto’s kan toesturen om erachter te kunnen komen welk insect dit betreft. Graag hoor ik van u,

    Vriendelijke groet

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.