Laat 1000 paardenbloemen bloeien

Laat 1000 paardenbloemen bloeien

Paardenbloem en dagpauwoog. Foto Koos Dijksterhuis
Paardenbloem + dagpauwoog. Foto Koos Dijksterhuis

‘Zag je vroeger een geel gekleurd weiland, dan stonden daar wel meer dan zeventig soorten paardenbloemen in. Nu zijn dat nog maar enkele soorten; de echte stikstofliefhebbers.’ Dat zegt Karst Meijer, waarschijnlijk ’s lands grootste paardenbloemenkenner en conservator van het Herbarium Frisicum in Wolvega (Fries Herbarium; www.herbariumfrisicum.nl). De Friese plantenman heeft een wereldwijde collectie, maar de goede oude paardenbloem heeft er een speciale plek met wel vijftienduizend specimens.

Dertig jaar geleden waren moderne weilanden al grotendeels ontdaan van wilde bloemen. Alleen  die zeventig soorten paardenbloemen zorgden voor kleur, maar die zijn nu ook grotendeels uit de gifgroene biljartlakens verdwenen. Een weiland zonder (paarden)bloemen huisvest weinig insectensoorten, en dus zullen daar volgens Meijer geen weidevogels meer broeden of voedsel zoeken. Daarom heeft hij een paar jaar geleden de Dag van de Paardenbloem in het leven geroepen. altijd op de laatste zondag van april. Dit jaar wordt die dag op 30 april gehouden in de botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht, met een paardenbloemenexcursie en andere paardenbloemactviteiten. Er zullen vast nog paardenbloemen bloeien. In Nederland bloeit het hele jaar door wel ergens een paardenbloem, mede dankzij onze inspanningen om de atmosfeer te verwarmen. April is vanouds dé paardenbloemenmaand, maar de laatste jaren overheersen eind april de uitgebloeide pluizenbollen vaak al.

Op de Dag van de Paardenbloem wordt de nieuwe determinatiegids voor paardenbloemen gepresenteerd. Volgens Meijer zijn er ruim tweehonderd soorten paardenbloemen in Nederland gevonden, maar zouden er als we goed zoeken wel duizend soorten kunnen zijn. En die lijken eh… behoorlijk op elkaar. De hoogste tijd dus voor een Veldgids Paardenbloemen, gemaakt door Erik van den Ham en, hoe kan het ook anders, Karst Meijer.

(Natuurdagboek donderdag 28 april ’23)

DELEN
Reacties zijn gesloten.