Kunst en wetenschap

Kunst en wetenschap

Buitenaards insect, Foto Koos Dijksterhuis

Morgenavond is het in Groningen Nacht van kunst en wetenschap. Vorig was ik daar met mijn dochter van 13. We lieten in de A-kerk een hangertje maken van dochters DNA, zagen in een kelder een show met herrie en stroboscopen, vluchtten weg naar een bus met een lezing waarbij dochter knikkebolde. We gingen weer naar buiten en werden op de Vismarkt belaagd door enorme, buitenaardse monsters op stelten. Reuzeninsecten die zich vooroverbogen tot hun griezelsnuit vlak voor je neus hing. Dochter gilde en snoefde er later over tegen haar broertje, die gromde dat hij ook mee had gewild. Morgen krijgt hij de kans. Maar of de monsters weer komen?

Wel kun je voor het academiegebouw door een reusachtig hart kruipen. In dat gebouw vertelt bioloog Charlotte Hemelrijk om kwart over negen over scholen vis en zwermen spreeuw. Mooi zijn de zwenkende zwermen zeker. Ze inspireerden componist Laurens van der Meulen tot muziek, die hij laat horen.

Na hen treedt nog een duo op van bioloog en componist: Theunis Piersma en Sytze Pruiksma doen dat vaker. Ik heb ze weleens gezien. Dat was een belevenis. Piersma vertelt gepassioneerd over de tropenervaringen van de grutto. Pruiksma gebruikt vogelgeluiden als muziek, en niet alleen vogelgeluiden. Je kunt geen geluid verzinnen of bij Pruiksma zit er muziek in. Heel bijzonder wat die man laat horen. Daar zou ik wel heen willen, van kwart voor tot kwart over elf, maar dat wordt te laat voor de kinderen.

Nou ja, er is overal in de stad wat te beleven, kijk maar op www.denachtvankunstenwetenschap.nl. Zeker gaan we op straat naar optredens kijken/luisteren. Zouden de buitenaardse reuzeninsecten ons weer bang maken?

DELEN
Reacties zijn gesloten.