Kuiken eet slang

Kuiken eet slang

Adder + kuikens, Foto Rob Bijlsma

Tientallen inzenders dingen mee naar het boek Mijn Roofvogels van Rob Bijlsma. De meesten geven het juiste antwoord. Sommigen zien dat de adder op een nest in een boom ligt. De slang moet, denken zij, dus aangevoerde prooi zijn. Een enkeling meent het antwoord te vinden in het interview met Bijlsma, op dezelfde pagina. De een leest dat er prooien in het buizerdnest liggen en concludeert dat de slangen op de foto dus prooien zijn. Een ander leest juist dat slangen weleens kuikens eten en dat B dus juist is.

De jongste inzenders zijn Thomas van 11, Lara  van 10 Jacco (9) en Julia (5). Claudia Verbree liet haar buitenschoolse opvanggroep beslissen.

Zeven A-stemmers veronderstellen dat het nest van een slangenarend is. Maar het is een buizerdnest. Buizerds eten van alles, ook adders. Een slang kan niet onbewerkt door buizerdkuikens opgeschrokt worden. Het mannetje brengt prooi, het vrouwtje hakt die in hapklare brokken. Als het vrouwtje verdwijnt, schrijft Bijlsma in zijn boek, bljft vader prooien opstapelen naast zijn verhongerende kuikens. Hij komt niet op het idee even het vlees te snijden.

Twintig inzenders kiezen: anders, namelijk: de kuikens eten niet zelf maar worden gevoerd. Klopt, maar dan eten ze het wel. Iemand denkt dat er toevallig een dode adder ligt. Een ander meent dat de adder springlevend ligt te wachten op een ei. Dat ei ligt er al, zie foto. De adder ligt in twee stukken, morsdood.

Van de 131 inzenders hebben 99 het goed. Het ellendige van een prijsuitreiking is dat iedereen behalve de winnaar teleurgesteld wordt. Maar het is beloofd, het moet. Blindelings prik ik een naam: Steffie van den Brink. Gefeliciteerd!

DELEN

Eén gedachte over “ Kuiken eet slang

  1. Hallo Koos,

    Geen bezwaar tegen de uitslag hoor, maar ik meen toch echt op die foto niet één maar twee staarten van adders te zien. De buizerd doodt de adder(s) bij de kop en begint vandaar delen af te pikken, maar hij trekt ze m.i. niet uit elkaar. Heb ik het mis?

    Groeten,

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.