Kuifeenden en tafeleenden dutten overdag

Kuifeenden en tafeleenden dutten overdag

Kuifeenden en tafeleenden. Foto Koos Dijksterhuis
Kuifeenden en tafeleenden. Foto Koos Dijksterhuis

Sommige andere winters zag ik kuifeenden rond deze tijd al in de vijver achter ons huis verschijnen. Deze winter, kwakkelig als ie is, zie ik ze nog. Ze dobberen nog in groepen op grotere wateren, vaak samen met tafeleenden.

Kuifeendwoerden zijn zwart met witte flanken, een achterovergekamde kuif, gele oogjes en een blauwgrijze snavel. Tafeleendwoerden hebben grijze flanken en rug, een oranjebruine kop en oranje oogjes. Van beide soorten zijn de vrouwtjes bruin. Beide zijn half zo groot als de wilde eenden die in het park om brood leuren.

Tafel- en kuifeenden malen niet om brood. Kuifeenden eten schelpdieren, driehoeksmosselen vooral, die ze van de bodem plukken. Tafeleenden hebben een bredere smaak en eten ook waterplantjes. Beide eendensoorten horen bij de familie der duikeenden. Ze kunnen diep duiken en daar is het donker. Ze kunnen dus net zo goed ’s nachts hun kostje opduiken als overdag. Ze kunnen dat zelfs beter doen, ook in ondiep water, want als ze overdag met mossels bovenkomen, zijn er vaak meeuwen in de buurt, die de mossels afhandig maken. Of afsnavelig, want meeuwen grijpen de mossels niet met hun handen maar met hun snavels. De eenden ook.

Als een kuifeend tien meter duikt, kost dat veel energie. Dat moet energetisch wel uitkunnen en dus zijn ze te vinden op wateren waarvan de bodem rijk bedekt is met driehoeksmosselen. Ze wrikken op de tast een sliert driehoeksmosselen los, nemen die mee naar boven en slikken de schelpdieren in, waarna hun krachtige maagwand ze vermaalt. Het weekdier wordt verteerd, de vermorzelde schelp uitgepoept.

Zondag zag ik midden overdag een groep slapende eenden op een plas in Friesland. Achter de kuifeenden en tafeleenden peddelden wilde eenden, slobeenden en krakeenden voorbij. Tussen de duikeenden zat een verdwaalde toppereend. Die houdt van grotere wateren, zoals de zee en het IJsselmeer, maar was blijkbaar verdwaald.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 11 januari ’23)

DELEN
Reacties zijn gesloten.