Issus, de snelwandelaar

Issus, de snelwandelaar

Issus coleoptratus. Foto Koos Dijksterhuis

Van een afstand zie ik een beestje door de kamer lopen. Ik schat het een halve centimeter lang en bijna even breed. Een snuitkever? Ik hurk erbij met de camera en zie dat het geen kever is. Het lijkt me een wantsje. Hoewel, van opzij gezien lijkt ie een cicade, met op zijn rug gevouwen vleugeltjes.

Het diertje beent op zes pootjes vastberaden naar het licht van de open tuindeur. Als ie zo graag naar het licht wil, waarom zit ie dan binnen? Wellicht met mij meegelift, toen ik laatst met dat mooie weer in de tuin werkte. Of afgelopen herfst al, als ei, waarna hij in huis heeft overwinterd. Of zou het een huisdiertje zijn?

Het beestje stuit op een elektriciteitssnoer en wacht een minuut, verheft zich dan op zijn achterpootjes, om met zijn voorpootjes tegen de hindernis op te staan. Zo blijft ie een tijdje bewegingloos wachten. Dan werkt ie zich over de kabel en vervolgt hij zijn weg. Hij volgt de naad tussen twee vloerplanken, maar duikt daar niet in. Hij heeft nochtans goed in de gaten dat ik hem achtervolg. Telkens als de camera in de buurt komt, of een schaduw over hem werpt, verstart hij. Als ik nog dichterbij kom, richt hij zich op en begint hij woest met zijn voorpootjes te meppen. Zou hij kunnen bijten? Ik probeer het niet uit.

Terwijl ik de foto’s naar de computer overhevel en op twee determinatiesites plaats, houd ik de snelwandelaar met één oog in de gaten. Toch is ie plotseling verdwenen. Wel verdikkeme, zou hij onder de mat zijn gekropen? Nee, niks te zien. Zit hij misschien óp de mat, onopvallend grijs op grijs? Ik zie niks.

Dan zie ik hem tegen een stoelpoot opkrabbelen. Ik vang hem in een potje en wacht op de determinatie. Door twee bronnen wordt Issus coleoptratus gesuggereerd. Ja hoor, dat is hem: een wantsje dat van klimop leeft.

Ik houd het potje buiten vast, terwijl ik er een klimoptak insteek. Meteen klimt mijn gevangene erop. Vaarwel, Issus.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 20 maart ’19)

DELEN

Eén gedachte over “ Issus, de snelwandelaar

  1. Issus coleoptratus is geen wants, maar toch een cicade (fam. Issidae).
    Graag een rectificatie in Natuurdagboek of elders in Trouw.
    Overigens heb ik veel waardering voor het Natuurdagboek.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.