Ingesponnen bomen
Eikenprocessierupsen zijn zeker niet de enige die zich in spinsels hullen. Bastaardsatijnrupsen komen ingesponnen in duindoorn ter wereld, en breken net als processierupsen uit hun spinsels. De rupsen van stippelmotten doen dat anders. In juni eten zij als rups loofbomen kaal. Elk jaar schrijven mensen bezorgde brieven naar redacties. Moeten we de bomen niet redden? De stippelrupsen bestrijden? Rupsen zijn niet geliefd, zeker niet als ze spinsels weven (of weefsels spinnen). Ze zijn pas geliefd als ze vlinder worden, althans: fleurige, aaibare vlinder. Maar een mot die bomen ontbladert? Mwah.
Toch horen ook stippelrupsen erbij. Ze doen de mens geen kwaad, ze hebben geen hakende haren die allergische reacties teweeg brengen, zoals processierupsen en bastaardsatijnrupsen. Ze eten rauwkost, zoals zoveel planteneters, en ze zijn met vele. Worden veel rupsen onder de duim gehouden door vogels, stippelrupsen zijn giftig en worden bovendien beschermd door dat fijnmazige spinsel, dat ook tegen wespen en sluipwespen beschermt en misschien zelfs tegen spinnen. De stippelmotten kunnen een boom met stam en al inpakken. Als Christo dat zou doen, vinden we het kunst. Als rupsen het doen, moeten we er niks van hebben. Als de boom eind juni kaal is, abseilen de rupsen aan draadjes uit de kruin, om zich in de grond te verpoppen. Zes weken later kruipen er kleine vlinders te voorschijn, wit met zwarte stippen. Ondertussen botten de bomen opnieuw uit.
De boom op de foto is een vogelkers. Kersen, appelbomen, pruimen, kardinaalsmutsen, meidoorns, sleedoorns, populieren, wilgen kunnen allemaal verpakt worden. Er zijn in Nederland zeven soorten stippelmot, en elk heeft zijn favoriete boom om in te pakken.