Grote groene rups

Grote groene rups

Nachtpauwoog rups. Foto Koos Dijksterhuis
Nachtpauwoog rups. Foto Koos Dijksterhuis

Op de hei zag ik een grote, groene rups. Het leek de rups van een nachtpauwoog, maar hij miste de lichte zijlijnen die als de witte naad van zo’n discobroek uit de jaren ’70 de rupsenflank horen te sieren. Voor de zekerheid zette ik hem op een determinatiesite. Daar werd de naam bevestigd: nachtpauwoog.

Ik had liever de vlinder gezien en getoond, maar nu is het de tijd voor de grote, groene nachtpauwogenrups. Volgend jaar wordt ie als ie niet door een leeuwerik of koekoek opgepikt wordt een grote nachtvlinder, bruin en getooid met vier grote cirkels – op elke vleugel een. Nachtpauwogen zijn actief van april tot juni. In juli laten ze zich niet meer zien. Maar gelukkig hebben we de rupsen nog.

Zo’n rups kan wel zes centimeter lang worden. De rups op de foto was zo’n vier centimeter, en behoorlijk dik. Dophei en struikhei waren allebei aanwezig – twee taaie planten die de nachtpauwoog als lekkernij beschouwt. Ook van diverse loofbomen smult de rups, en van braam. Op de foto zit de rups trouwens op een biggenkruid; kieskeurig zijn nachtpauwogen beslist niet.

De hele zomer kan deze rups nog eten en uitbuiken, maar zelfs zo’n joekel krijgt ooit genoeg. Dan kapselt de rups zich in een cocon die als een vaas om zijn kwetsbare lijf zit. Rond de opening maakt hij een krans van stekels, die opdringerige vijanden buiten de deur moet houden. Zo sluimert de rups als pop de winter door, om begin april als enorme nachtvlinder zijn vleugels uit te vouwen.

Wat ik zelf nog nooit gezien heb, en wat ik lees op de site van de Vlinderstichting, is dat die niet bijster talrijke nachtvlinders doorgaans in hun eentje rondvliegen, tenzij er een onbevrucht vrouwtje wordt gesignaleerd. Dat ruiken de mannetjes, die dan met hun allen achter dat arme vrouwtje aan gaan jagen, zelfs overdag. Dus mocht u overdag een groep nachtpauwogen zien, voel dan mededogen voor de vlinder die vooraan vliegt.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 9 juli ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.