Grissende sperwer

Grissende sperwer

Sperwer. Foto Koos Dijksterhuis
Sperwer. Foto Koos Dijksterhuis

Buizerds en sperwers zijn roofvogels die het hele jaar in Nederland te zien zijn, maar in de herfst een stuk meer. De Scandinavische vogels verlaten het hoge noorden en overwinteren in West-Europa of trekken verder. Bij zonnig weer cirkelen buizerds naar grote hoogte om zich vervolgens naar het zuidwesten te laten zeilen. Ze maken bij dat cirkelen handig gebruik van stijgende, warme lucht. Sperwers doen dat ook, maar zijn minder afhankelijk van zulke thermiek. Ze zijn kleiner en lichter en hebben kortere vleugels. Ze kunnen beter lange einden vliegen op eigen vleugelkracht dan die grote, zware buizerds.

In de natuur, maar ook boven de tuin zie ik beide roofvogels regelmatig. Sperwers zijn snelle, wendbare jagers. Ze glippen door de smalste openingen tussen twee takken, ze jakkeren laag tussen bosjes en maken gebruik van de dekking ervan om andere vogels te overrompelen. Sperwers grijpen duiven, spechten, kleine kraaiachtigen, lijsters en andere zangvogels. Die verstoppen zich in de bosjes als er een sperwer nadert, als ze het gevaar tijdig zien, of als ze door alarmerende vogels gewaarschuwd zijn. Tijdens het langs scheren van een sperwer bevriezen de zangvogels tijdelijk, waarna ze hun bezigheden hervatten. Als ze over open terrein wegvluchten, zou ik niet op hun ontsnapping wedden.

Bij huizen houden zich vaak mussen, merels en mezen op en huizen bieden een wendbare bosroofvogel ook dekking. Sperwers zijn dan ook vaak in tuinen te vinden. Bij ons huisje op Schiermonnikoog komt dagelijks meermaals een sperwer langs. De consternatie onder de mussen is altijd hevig, als ze de sperwer zien aankomen, vaak belaagd door een kraai.

Die mussen komen af op vogelzaad dat ik in een heg serveer. Laatst liep ik de tuin in en scheerde er een sperwer op een halve meter voor mijn snufferd langs, griste een mus uit de heg en verdween ermee. De andere mussen en ik waren verbijsterd.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 19 oktober ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.