Goede dag!

Goede dag!

Beflijster. Foto Koos Dijksterhuis
Beflijster. Foto Koos Dijksterhuis

Mijn dag is goed. Wij zitten in ons huisje op Schiermonnikoog, waar het bijna de hele dag regent. Geeft niks, we hebben veel te lezen en te schrijven en de druppels tikken knus op het dak.

Het ene raam biedt uitzicht op de vetbol en het zaadbakje, een ensemble dat het middelpunt van belangstelling is voor tientallen zangvogels. Het andere raam biedt uitzicht op gras en bosrand, waar zanglijsters en koperwieken hippen en fladderen. Merels zitten er nauwelijks – die zijn de klap van de vogelziekte Usutu nog niet te boven.

De gevederde drukte barst helemaal los zodra het droog wordt en de avondzon nog even komt knipogen. Zanglijsters en koperwieken zijn een feest om naar te kijken. Hoe snel die beesten lijsterbessen plukken en naar binnen werken!

Maar hé, wat vliegt daar de bosjes in? Een merel? Hij is wel bijna zwart. En groter dan een spreeuw. Nee kijk, daar is ie weer. Bijna zwart maar toch nog donkergrijs, met een verenpatroon als dakpannetjes, en lichtgrijze vleugels. Het lijkt wel een beflijster! Maar hij heeft geen bef, hoe kan dat? Oh het is vast een jonge vogel, afgelopen lente geboren en nu op zijn eerste herfsttrek. Helemaal alleen tussen die twee andere lijstersoorten? Dat moet toch zoiets zijn als het voor een mens zou zijn om op te trekken met een groep chimpansees en bonobo’s.

Kijk nou, een tweede beflijster! Een volwassen mannetje met prachtige, witte slab als een maan over zijn borst gedrapeerd. Geweldig, wat een leuke waarneming, in de tuin nog wel, met een beker koffie in de ene en een kijker in de andere hand. De beflijster is in actie te zien in een heel kort filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=446nuYnAk10&list=UUtyuHRLcPeqmAwS_fTKfGYQ.

Beflijsters broeden in de Alpen en de Karpaten, in Schotland en in Scandinavië. Die noorderlingen passeren Nederland op trek; de Scandinaviërs strijken uitgeput neer op het eerste land dat ze tegenkomen: Schiermonnikoog, waar ze relatief vaak worden gezien. Vooral in de lente, trouwens. Het is mijn eerste herfstwaarneming. Mijn dag is goed!

(Natuurdagboek Trouw woensdag 16 oktober ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.