Getapte scheurkalenders

Getapte scheurkalenders

Kraanvogel, Foto Jeanette Essink

De markt voor scheurkalenders is een groeimarkt. Kreeg ik vorig jaar de eerste editie van de Natuurscheurkalender, dit jaar krijg ik de tweede, en bovendien een Vogelscheurkalender. Het heeft wel wat, iedere dag een weetje of verhaaltje, maar na een vakantie moet je een heleboel inhalen.  Scheurkalenders hangen op de w.c. Niet voor als het toiletpapier op is, maar opdat je tijdens de daad iets te lezen hebt.

“Ik houd van vogels, vooral aan een satéstokje”, zei Hitchcock, lees ik in de Vogelscheurkalender. Getapte citaten, intelligente weetjes, anekdotes. Ik zal de kalender komend jaar in dagelijkse episoden lezen, zoals het hoort. Ik ga niet een jaar vooruitlezen om u ervoor warm te maken. Lees hem zelf maar!

De Natuurscheurkalender heb ik bijna uit, althans die van 2012. Nog 5 weken. Het was een afwisselend geheel van weetjes, versjes, raadsels, recepten, belevenissen. De verhalen van Hans van den Bos en van de boswachter vind ik het leukst. De recepten van Michiel Bussink zijn een aanrader, ook voor wie niet van koken, maar wel van lezen houdt. De vogelnamenraadsels zijn soms aardig, soms vergezocht en kreupel qua rijm en metrum. ‘Getapt, geliefd bij menigeen / slaapt hij, met in zijn poot een steen.’ Vanwege de eerste aanwijzingen dacht ik meteen aan de kraanvogel, maar hoezo die steen? Internet weet het: in het wapen van het Belgische Maarheeze staat een kraanvogel op één poot, met een steen in de opgetrokken poot. Had ik dat kunnen of moeten weten?

Nieuw in de volgende editie zijn lezersbijdragen. Dus leg een pen klaar; als u eens lang moet zitten, haalt u misschien wel de kalender van 2014.

 

Kester Freriks + Sander Blom – Vogelscheurkalender, Atlas Contact, € 14,95

Communicatiebureau de Lynx – Natuurscheurkalender € 14,95

DELEN
Reacties zijn gesloten.