Exotische kraaien gaan eraan

Huiskraai, foto Lennaert Steen

De kogel is door de kerk. De provincie Zuid-Holland heeft besloten de uitheemse huiskraaien van Hoek van Holland uit te roeien. Huiskraaien leven in India. Ze hebben een grijs waas over hun nek, wat ze duidelijk onderscheidt van onze eigen zwarte kraaien die bovendien minder rechtop lopen. Huiskraaien laten zich graag voeren door matrozen die het voeren van zo’n scheepsvogel leuk vinden. Ze varen gezellig mee en hippen aan land in een haven. Zo zijn ze in allerlei steden opgedoken, Caïro bijvoorbeeld, waarvandaan ze vermoedelijk in Hoek belandden.

Over exoten woeden hoogoplopende discussies. De ene wordt decennialang bestreden, de muskusrat bijvoorbeeld, de andere wordt gekoesterd, zoals de moeflon. Sommige exoten handhaven zich, de meeste zijn niemand tot last, andere worden beschouwd als plaag, ‘invasieve exoten’ in jargon. Coloradokevers bijvoorbeeld. Amerikaanse rivierkreeften en Amerikaanse zwaardscheden hebben hun inheemse verwanten verdrongen. Maar zolang er geen landbouwschade is, hoor je weinig klachten.

Die huiskraaien zitten al minstens vijftien jaar in Hoek en het zijn er nooit meer dan twee dozijn. Voor vogelaars zijn ze een attractie, soms kun je ze op het treinperron al zien. Maar ze zouden zich ineens kunnen uitbreiden in aantal en leefgebied. En dan weet je nooit of ze landbouwschade aanrichten of inheemse vogels wegconcurreren. Ik zou denken dat de zwarte kraai daar het meest van te duchten heeft. En wie de huiskraai vreest, houdt waarschijnlijk evenmin van zwarte kraaien. Ik gun de huiskraaien het voordeel van de twijfel. Maar de provincie heeft anders beslist. Ze worden doodgeschoten, ik verwacht op oudejaarsdag, dan denken de mensen dat er rotjes knallen. Wilt u ze nog zien, wees er dan snel bij.

Exotische kraaien gaan eraan
DELEN