Een tuin zo mooi

Een tuin zo mooi

© Jeanette Essink

U en ik hebben er natuurlijk niet aan meegedaan, maar als natie helpen we vaak regeringen in het zadel, die natuur een luxeartikel vinden. De door ons gekozen rentmeesters vinden asfalt, auto’s, beton, megastallen en fabrieken beter voor de samenleving dan natuur en landschap. Ze steken ‘de handen uit de mouwen’ en zijn nu eens ‘daadkrachtig’, dan weer ‘krachtdadig’ begonnen de natuur af te schaffen. Want er zijn altijd mensen die een tweede mercedes willen en voor tweede mercedessen moet alles wijken, dat is algemeen bekend.

Natuurbeherende organisaties reageren alvast op de bezuinigingsplannen door hun bezoekerscentra te verhuren aan zakenlieden die op de hei willen vergaderen. Die daar in hun tweede mercedes naartoe rijden en de natuur beschouwen als een fraai decor voor het najagen van hun targets.

We kunnen onze groene, linkse hobby ook zelf gaan beoefenen. Vroeger keek mijn kinderkamer uit over de tuinen in het huizenblok. Het was een groen geheel dat spechten en egels huisvestte. Ik zag er de schuttingen en muren oprijzen. Ondertussen hebben we alle tuinen omheind en zijn we ze aan het verharden. Terwijl we van onze tuinen een ecologische hoofdstructuur zouden kunnen maken.

De vroegere medewerkster van Vroege Vogels Carla van Lingen voegde de daad bij het woord. Zij streeft naar een landelijk web van tuinnatuur. Ik zie veel betegelde tuinen met vier, vijf vetbollen. Daar houden ze van vogels en moet Carla voet aan de tuingrond kunnen krijgen. Op http://vroegevogels.vara.nl/Tuinreservaten.805.0.html kunnen tuinen meedingen naar de status van tuinreservaat. Ook is daar te lezen hoe een tuin zo mooi kan worden, dat zelfs wilde planten en dieren er willen leven.

DELEN
Reacties zijn gesloten.