Een slak presteert het onmogelijke

Een slak presteert het onmogelijke

Slak in en uit het netje. Foto’s Herman Bink
Slak in en uit het netje. Foto’s Herman Bink

Mijn vroegere buurman Herman Bink stuurt me weleens een bericht over een natuurverschijnsel in zijn tuin. Sommige mensen maken de gekste natuurverschijnselen mee en Bink spant de kroon, altijd is het iets verbazingwekkends. Met foto’s die bewijzen dat hij geen fata morgana heeft gezien.

Dit keer stuurt hij een foto van een gifgroen netje rond een vetbol. Zo’n netje dat de neiging heeft op de grond te belanden en daar in zijn onverwoestbare plastic tot het einde der tijden te blijven.

Naaktslakken stropen tuinen af op eetbaarheden. Ze lusten alles, en zeker de lekkernijen voor vogels. Broodkruimels, klokhuizen, kliekjes, zaden – naaktslakken zijn er als de kippen bij, eten alles op en wat de dans ontspringt raakt besmeurd met slakkenslijm. Een hangende vetbol lijkt me voor een slak geen gemakkelijk reisdoel, maar allicht dat een atletische slak erbij weet te komen. Maar er ín?

De slak van Bink zit onmiskenbaar ín het vetbollennetje. Daar heeft hij vast gesmuld van de vetbol, die helemaal op is. Met een gevulde buik het netje verlaten valt niet mee. De slak zit gevangen. Wat een pech; het lijkt wel vrijdag de dertiende.

Bink legt het netje met slak en al op de grond en na een tijd zit de slak ernaast! Helaas is de ontsnapping niet gezien, laat staan vastgelegd. Zou het losgemaakte netje een smalle opening hebben waar de slak zich doorheen wurmde? Maar dan nog was het netje, toen het hing en de slak naar binnen kroop, aan weerszijden hermetisch gesloten! Dankzij hun lenigheid en zelfgemaakte glijmiddel kunnen slakken door de nauwste doorgangen, maar zo’n maas in het net van hooguit vier bij vier millimeter, met scherpe randjes? Kan een forse, volgevreten slak zich daardoor persen?

Mocht u vergelijkbare slakkenstaaltjes hebben waargenomen, laat het dan weten via trouw.nl of dijksterhuis.net.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 13 okt. 2017)

DELEN

Eén gedachte over “ Een slak presteert het onmogelijke

  1. Het liefste zou ik natuurlijk mee willen als “tppourist in eigen land”.Maar ik denk dat je volgeboekt zit!

    Keep up the good work!

    Hartelijke Groeten,

    Hans Wessel,natuurliefhebber

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.