Een opgeblazen fuut blijkt geen fuut

Een opgeblazen fuut blijkt geen fuut

Vrouwtje grote zaagbek Foto Koos Dijksterhuis
Vrouwtje grote zaagbek. Foto Koos Dijksterhuis

Tijdens een wandeling bij mij in de buurt zie ik een door de lage zon overgoten plas met eenden, ganzen, zwanen, aalscholvers en reigers. De zon hangt achter me, het licht strijkt over het water, ik blijf foto’s maken.

Een groep slobeenden dobbert in de verte. Met hun brede snavels zitten ze elkaar in de weg wat tot schermutselingen leidt. Nog een stuk verder staan reigers roerloos op de oever. Er varen twee zwanen voorlangs. Als die een aanloop nemen om op te stijgen, richt ik mijn fototoestel en zoom ik in. De zwanen zijn te ver weg voor een goede foto, maar wat maakt het uit, ‘klik klik’, een foto is maar een computerbestandje, er komt geen negatief meer bij kijken, laat staan een afdruk.

Als de zwanen zijn weggewiekt passeert er een fuut in vliegende vaart. Ook die wordt nog even gekiekt. Thuis bekijk ik de foto’s. De zwanen zijn matig, de fuut is onscherp. Maar het is geen fuut.

Ooit zag ik Blowup, de film van Antonioni uit 1966. Een fotograaf ontwikkelt een foto, waarop hij op de achtergrond een pistool uit een bosje ziet steken. Is hij een misdaad op het spoor?

Ik heb weleens foto’s gemaakt van een bloem waar bij nader inzien een insectje op bleek te zitten. Ik kiekte eens een buizerd, een roofvogel, en zag later op de achtergrond een groep reeën.

Een moord heb ik nooit toevallig vastgelegd, maar de fuut blijkt, flink uitvergroot op de computer, een zaagbek te zijn. Een grote zaagbek, een vrouwtje. Ze heeft een woest gevederde, oranje kop, een witte hals en een grijs lijf met witte vleugelspiegels.

Grote zaagbekken zijn wintergasten uit het noorden. Het zijn slanke eenden met een fuut-achtig postuur. Ze kunnen uitstekend duiken, en jagen net als futen onder water op visjes. Die glibberige prooien houden ze handig vast met hun gekartelde snavel. Vandaar hun naam.

Een zaagbek is bijzonderder dan een fuut. Gelukkig had ik nog een scherpe foto van een ander vrouwtje.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 15 december ’21)

DELEN
Reacties zijn gesloten.