Distelvlinderzomer

Distelvlinderzomer

Distelvlinder op Spaanse ruiter. Foto Koos Dijksterhuis

Op Schiermonnikoog, waar ik met een groep Trouw-lezers ben, fladderen veel distelvlinders. Er zijn vaker zomers met veel distelvlinders, maar vaker nog zomers zonder veel distelvlinders. Het zijn Afrikaanse vlinders die soms massaal met de zuidenwind in de rug naar Nederland vliegen.

Distelvlinders trekken uit West-Afrika de Sahara over naar Marokko en belanden dan zomaar in Spanje. Maar in tien dagen Spanje zag ik welgeteld één (1) distelvlinder. Ik veronderstelde daarom dat het een zomer zonder distelvlinders zou worden. Wat er niet is kan immers ook niet noordwaarts vliegen? Maar ik vergiste me; ze zijn er al, ze zitten op Schiermonnikoog!

Nu is het op Schier ook goed toeven; voor zowel distelvlinders als voor Trouwlezers en mij. De vlinders vliegen rond, zitten te zonnen op de schelpenpaden waar ze op het nippertje (of net te laat) wegvliegen voor fietsen, verdrinken in de vloedlijn op het strand, of dwalen het huis in. Maar de meeste zitten te smullen van Spaanse ruiter en slangenkruid.

Spaanse ruiters zijn paarse distels die niet prikken. Ze groeien in voedselarme veenmoerassen, op natte heiden en in vochtige duinvalleien zoals die op Schier. De vlinders doen hun naam eer aan, wat je van Spaanse ruiters niet kunt zeggen. Distelvlinders mogen dan via Spanje reizen, Spaanse ruiters komen niet in Spanje voor en zijn ook al geen ruiters. In het Duits en het Frans heet de plant zelfs Engelse distel. Slangenkruid is geen distel maar wel een stekelige plant met diepblauwe bloemen, van zanderige open plekken, zoals in de duinen van Schier.

Volgens de Vlinderstichting wordt 2019 een distelvlinderjaar. In 2009 werd ons land er ook door overspoeld. Toen zag ik zelfs een distelvlinder op het doorgaans vlinderloze IJsland. Die was vast via Schotland komen vliegen, achthonderd kilometer over zee. Daarbij is de Waddenzee naar Schiermonnikoog een kippeneindje.

(Natuurdagboek Trouw maandag 24 juni ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.