De teek: een rotbeest als natuurbeschermer

De teek: een rotbeest als natuurbeschermer

Teek, © Greetje Sibon

Hoewel ook de daas, wesp en steekmug hoog scoorden, is de teek met afstand gekozen als rottigste rotbeest in Vara’s Vroege Vogels rotbeestverkiezing.

Teken kunnen Lyme overbrengen. Lyme is een snertziekte, maar lang zo snert niet als malaria. Toch staat de malariamug niet eens in de top-50. De hond wel: op 5, de kat ook: op 7, terwijl op 12 de meest gehate vogel staat: aalscholver, gevolgd door de stadsduif op 13. Veel inzenders noemden de mens als ellendigste rotbeest. ‘Daar is de redactie van Vroege Vogels het mee eens’, aldus het persbericht. ‘Geen enkel ander dier doet zoveel slechts voor de aarde en voor andere soorten. Veel soorten in de lijst zijn pas plaagdier geworden omdat de mens daar de omstandigheden voor creëerde. Maar… dit was een verkiezing door mensen en je mag niet op jezelf stemmen. Volgende keer mogen de insecten stemmen en dan wint gegarandeerd Homo sapiens’ (vroegevogels.vara.nl)

Ik liep vorige week met een terreinbeheerder door een natuurgebied. Er renden teken over onze broekspijpen. Ze zijn verrassend snel. Als je op tekenrijk terrein dwars door de bosjes struint, heb je kans op een teek. Ik ken heel wat mensen die vaak in de natuur komen. Van drie weet ik dat ze Lyme hebben gehad. Ik ken meer mensen die malaria hadden.

Misschien komt het doordat malaria een ziekte is van ver en Lyme in de buurt dreigt? Als Nederlanders zich door teken bedreigd voelen, struinen ze kennelijk vaak door tekenterrein. En omdat recreanten met hun honden, hun crossmotoren en hun afval een groot gevaar zijn voor de natuur, kunnen we ons geen betere natuurbeschermer wensen dan de teek.

DELEN
Reacties zijn gesloten.