De slak met het badwater
In alle tuinrubrieken en op alle tuinier-websites is iedere lente te lezen hoe je in je tuin slakken kunt bestrijden zonder vergif. Een geheide tip is dat je je tuin met planten aantrekkelijk moet maken voor slakken etende dieren. Dan worden onder meer egels, zanglijsters, eenden en kippen genoemd.
Wel, mijn oude tuin zat werkelijk barstensvol naaktslakken; iedere opkomende zaailing ging eraan. Wel woonden er vorig jaar drie egels in dat tuintje, en ze snuffelden een enkele keer heel even aan een naaktslak, maar aten die niet op. Of ze segrijnslakken aten, weet ik niet, maar het zou kunnen. Segrijnslakken zijn huisjesslakken die eveneens de meeste zaailingen soldaat maken.
Zanglijsters eten huisjesslakken maar ik heb nog maar één keer een lijster een naaktslak te lijf zien gaan. Dat was me een langdurig karwei! Het taaie slijm waarmee een naaktslak zich verdedigt is veel lastiger uit de prooi te slaan dan een slakkenhuis. Dat smijt een lijster gewoon stuk op een steen of een stronk.
Eenden zie ik nooit slakken eten, maar ik zag in de film The biggest little farm dat een garnizoen loopeenden werd ingezet tegen huisjesslakken. In mijn tuin waggelden soms wilde eenden rond maar loopeenden nooit. En dan nog hadden ze die dekselse naaktslakken ongemoeid gelaten.
Nu hebben we kippen en die geef ik soms slakken. Als ik die toewerp, pikken ze weleens een slak op. Maar normaliter herkennen ze een traag glijdende slak niet als voedsel.
Segrijnslakken en zeker naaktslakken kunnen het zonlicht niet goed verdragen. Daarom gaan ze ’s nachts op pad en zijn ze actief bij regen. Tijdens droge, zonnige dagen schuilen ze in donkere, vochtige plekken. Op een site die aanried je tuin met planten aantrekkelijk te maken voor slakken etende dieren, las ik een alinea verder dat je je tuin onaantrekkelijk kon maken voor slakken door de planten weg te halen. De slak met het badwater…
(Natuurdagboek Trouw, woensdag 15 mei ’24)